Modificarea denumirii functiei cu acelasi cod COR. Se va inregistra in REVISAL? Ce prevede Ordinul nr. 635/1348/2019?

clasificarea ocupatiilor din romania (cor)Ordinul nr. 635/1348/2019modificare denumire functie cod COR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Functia reprezinta un element al contractului individual de munca, asa ca in situatia in care intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul COR este necesara incheierea unui act aditional la CIM, in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.


Actul aditional are in vedere modificarea unui element constitutiv al contractului individual de munca, iar in contract, desi se modifica denumirea functiei, atributiile postului raman aceleasi.


Nou! Structura Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) a fost modificata prin Ordinul nr. 685/1.848/2019 astfel:

    Se redenumeste ocupatia "administrator imobile" cu "administrator de condominii" si pastreaza acelasi cod 515303 in grupa de baza 5153 "Administratori de cladiri"...vezi toate modificarile AICI >>>


"Conform Ordinului nr.635/07.03.2019 ocupatia Sofer autocamion/masina mare tonaj a fost redenumita Conducator auto transport rutier de marfuri, mentionez ca avem incadrati pe aceasta functie soferi pe masini de mare tonaj care nu ies pe drumurile publice, efectueaza transporturi tehnice in interiorul carierelor (doar in interiorul carierelor se deplaseaza). Este potrivit sa ramana acesti conducatori auto pe aceasta functie?"




Intr-adevar, prin Ordinul 635 din 7 martie 2019 s-a modificat Ordinul 1832/856/2011 facandu-se o redenumire a unora dintre codurile COR.

Astfel, sofer autobuz devine conducator auto transport rutier de persoane si pastreaza acelasi cod 833101 in grupa de bază 8331 Soferi de autobuze si tramvaie, iar sofer autocamion/masina de mare tonaj devine conducator auto transport rutier de marfuri ce pastreaza acelasi cod 833201 in grupa de baza 8332 Soferi de autocamioane si masini de mare tonaj.


De retinut:

In cazul in care aveti salariati incadrati incepand cu data de 07.03.2019, sunteti obligat sa faceti angajarea acestora in functiile/ocupatiile aprobate prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS, astfel cum acesta a fost modificat si sa inregistrati in Revisal si sa transmiteti contractele individuale de munca ce contin si aceasta mentiune a functiei/ocupatiei conform COR catre inspectoratele teritoriale de munca in conformitate cu dispozitiile HG 905/2017.


In cazul in care noile denumiri ale functiilor aprobate prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS astfel cum a fost modificat prin Ordinul 1348/635/2019 nu corespunde cu codurile COR prevazute in CIM ale salariatilor existenti deja, este suficienta emiterea unei decizii intemeiate pe acest ordin, prin care (luand la cunostinta de modificarile intervenite), sa se constate modificarea functiilor corespunzator codurilor COR salariatilor in cauza si nu neaparat intocmirea de acte aditionale care sa cuprinda modificarea functiilor pentru aceleasi coduri COR.


Desi, modificarea functiei/ocupatiei conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania face obiectul incheierii unui act aditional la contractul individual de munca, atat conform art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii cat si conform art. 3 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017, apreciem ca in speta nu se modifica atributiile postului ci este numai o modificare de denumire a postului neavand implicatii asupra modificarii functiei ci doar asupra denumirii acesteia.


ATENTIE!

Asadar, in situatia expusa modificare are loc in puterea legii si nu in baza acordului partilor. Prin urmare, nu se incheie act aditional ci decizia angajatorului de constatare a acestei modificari legislative.

In contractele individuale de munca incheiate dupa intrarea in vigoare a Ordinului nr. 635/2019, se va mentiona noua denumire. In aplicatia Revisal trebuie sa efectuati o corectie in sensul ca veti corecta functia cu functia corecta conform Ordinului 635/2019.
Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea (art. 4 alin. (4) din HG 905/2017).


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clasificarea ocupatiilor din romania (cor)Ordinul nr. 635/1348/2019modificare denumire functie cod COR

Data aparitiei: 18 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea denumirii functiei cu acelasi cod COR. Se va inregistra in REVISAL? Ce prevede Ordinul nr. 635/1348/2019? Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]