Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a precizat ca fondurile publice folosite pentru calificarea profesionala a salariatilor trebuie acordate angajatorului. Angajatorul este cel care, in opinia ministrului, ar trebui sa gestioneze banii acestia in functie de noile abilitati pe care le solicita angajatilor dupa pandemie.
"Am discutat cu domnul premier propunerea si a fost nu total de acord, dar eram in mod evident pe aceeasi linie de a vedea lucrurile: fondurile pentru formarea profesionala trebuie acordate angajatorului. El trebuie sa fie cel care gestioneaza un anumit buget pentru formarea angajatilor, a celor carora le-a cerut alte responsabilitati inainte de pandemie si carora acum le cere eventual sa isi adapteze aceste responsabilitati la noile cerinte. Nu este nimeni mai bine pozitionat ca angajatorul sa stie ce are nevoie sa pregateasca, cand, cum si pentru cine din firma pe care o conduce", a afirmat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres, in cadrul unei emisiuni TV.
Argumentul ministrului consta in faptul ca angajatorii sunt cei care stiu mai bine decat autoritatile care sunt abilitatile necesare din partea salariatilor.
"Prin urmare, in loc sa stie statul ce-ti trebuie tie sa instruiesti si sa-ti ofere statul pe cine considera ca formator, vrem ca aceste resurse pentru formarea profesionala, pentru recalificare, sa fie gestionate de angajator, cei care stiu cel mai bine ce au nevoie", a explicat ministrul Violeta Alexandru.
Totodata, conform aceleiasi surse, ministrul Muncii a precizat ca in acele activitati profesionale care permit, cursurile de calificare trebuie sa se desfasoare online.
"Acum o luna, pentru ca am fost foarte atenta la schimbarile de pe piata muncii, am facut o modificare in Guvern, dublata de un ordin de ministru, pentru a se folosi cursurile online in formarea profesionala. A venit momentul sa ne modernizam si pe acest palier. Sigur, sunt anumite meserii care au nevoie de componenta de practica - nu poti sa fii zugrav, nu poti sa faci simulare online si sa-si dovedesti abilitatile. Dar acolo unde se poate, acolo unde este vorba de competente digitale, de ce nu? Acolo unde este vorba de abilitati de gestionare a aspectelor de contabilitate, acolo unde poti sa lucrezi online - spun doar ca Romania trebui sa se adapteze vremurilor si am in vedere niste schimbari", a explicat Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<