Ce statut au angajatii care revin din strainatate dupa data de 15.05.2020?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Mai 2020
20 Mai 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
carantinaangajati strainatatebeneficiar romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este statutul persoanelor/angajatilor care vin din strainatate dupa data de 15.05.2020 in Romania? Mai este obligatorie carantinarea acestora? Motivul pentru care este solicitat accesul in tara a cetatenilor (straini) este de prestare a unor activitati pentru punere in functiunea unor echipamente din domeniul economic si putem dovedi prin raporturi contractuale ca fiind beneficiarul din Romania.
 
Raspunsul specialistului:
 
Prin HG 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost adoptate o serie de prevederi, intre care se regasesc si cele referitoare la modul de abordare a persoanelor care sosesc in Romania, din strainatate.
 
Astfel, in Anexa nr. 2 la hotarare – Masuri pentru asigurarea rezilientei comunitatilor se prevad urmatoarele:
 
La art. 1 pct. 2, se prevede, ca regula generala, faptul ca pentru toate persoanele care vin in Romania din strainatate se instituie masura carantinarii/izolarii la locuinta/locatia declarata de persoana in cauza, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz.
 
La art. 1 pct. 6 sunt prevazute si o serie de exceptii de la aceasta regula, exceptii care se aplica numai persoanelor care nu prezinta simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protectie impotriva COVID-19, printre care:
 
”l) reprezentantii companiilor straine care au filiale/sucursale/reprezentante sau agentii pe teritoriul national, daca la intrarea pe teritoriul Romaniei dovedesc raporturile contractuale cu entitatile economice de pe teritoriul national;
m) persoanele care intra in Romania pentru prestarea unor activitati de utilizare, instalare, punere in functiune, mentenanta, service a echipamentelor si tehnicii medicale, precum si a echipamentelor din domeniile stiintific, economic, aparare, ordine publica si securitate nationala, daca dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul Romaniei, precum si inspectorii organismelor internationale;”.
 
Avand in vedere cele prezentate, apreciem ca persoanele la care faceti referire s-ar putea incadra la exceptia de la masura carantinarii prevazuta la lit. m), in conditiile in care desfasoara activitati de punere in functiune a unor echipamente in cadrul societatii dumneavoastra si pot dovedi existenta unor raporturi contractuale cu societatea dumneavoastra.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]