Spre deosebire de anul 2014,in decursul anului trecut numarul mediu de salariati din companii a crescut cu 2,4% , ajungand la 3,9 milioane.
Cu toate acestea, un raport al Institutului National de Statistica (INS) arata ca numarul este mult mai mic decat cel din 2008, cand in companii erau angajati 4,4 milioane de oameni. In acest moment, in economie sunt in total aproximativ 5 milioane de angajati.
Cel mai mare numar de angajati in companii se inregistreaza in industrie
In ceea ce priveste domeniile, cel mai mare numar de angajati in companii se inregistreaza in industrie, 35,5% din total, domeniul fiind urmat de servicii, unde lucreaza aproape 34% din salariati, conform unui comunicat INS.
Daca ar fi sa ne referim la o medie, o intreprindere din industrie a avut circa 25,8 salariati, in timp ce in comert media este de 4,9 salariati, iar 43,8% din numarul total de intreprinderi active au avut activitate principala servicii.
In 2015, numarul total de intreprinderi a crescut cu 1%, spre deosebire de anul 2014. La sfarsitul anului 2015, sectorul industrie insuma 54.020 de intreprinderi, respectiv 11,1% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii).
Efectele crizei de munca: salariile si bonusurile din mediul privat, in crestere
Vesti bune pentru cei care lucreaza in mediul privat, dat fiind faptul ca salariile au crescut cu 8%, iar bonusurile cu aproximativ 22%, in al treilea trimestru din acest an.
"Evolutia salariilor a fost resimtita in toate zonele. Acest lucru se explica prin concurenta tot mai puternica intre companii pe piata fortei de munca. In acest moment, multi angajatori se confrunta cu foarte mari dificultati in a gasi personalul necesar, in prima faza, si in a-i retine, in a doua faza", declara Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<