Sporul de vechime acordat pensionarului care isi continua activitatea

29 Octombrie 2010
29 Octombrie 2010
sporul de vechime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incheind un nou contract individual de munca pensionarul care obtine venituri ca urmare a unui raport de munca in temeiul unui contract de munca, redevine contribuabil in sistemul public de pensii, avand dreptul la recalcularea pensiei si obligatia platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale.

Asadar, persoana care, dupa pensionare, continua sa desfasoare o activitate in baza unui contract individual de munca se bucura de toate drepturile conferite de calitatea de salariat fiind obligat sa plateasca contributia la sistemul asigurarilor sociale, angajatorul avand obligatia sa retina, sa calculeze si sa vireze contributia individuala.

De asemenea, angajatorul are obligatia sa vireze contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea salariatul.

Singura exceptie de la regula contributiilor sociale pentru veniturile din salarii este contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj. Astfel, in privinta contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj, persoana care are in acelasi timp calitatea de pensionar nu datoreaza contributie la somaj (art. 18 alin. (2) din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare).

In concluzie, sporul de vechime este un drept conferit de calitatea de salariat. 

Salariatul nu poate renunta la dreptul la sporul de vechime. 

Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]