Circa 2.000 din cei peste 2 milioane de romani plecati sa lucreze in strainatate conduc companii sau divizii ale marilor grupuri internationale, potrivit unor calcule BUSINESS Magazin publicate in editia de luni, 25 octombrie.
Impartirea pe categorii profesionale a celor peste 2 milioane de romani care muncesc in afara tarii arata diferente numerice mari intre cei cu munci fizice si uneori slab calificate si ceilalti expati "made in Romania".
Astfel, numarul managerilor se ridica la circa 2.000, in timp ce alti 10.000 - 20.000 sunt "internisti" - angajati din companii multinationale relocati pentru perioade scurte, de cateva luni, pentru specializare intr-o alta tara unde grupul este prezent. La acestia se adauga aproximativ 50.000 de specialisti: medici, ingineri, programatori si contabili, conform calculelor BUSINESS Magazin realizate pe baza datelor de la companii, firme de recrutare si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Predominanti raman cei circa 1,5 - 2 milioane de romani care au plecat din tara pentru ca traiau la limita subzistentei, dar care au avut acces in strainatate doar la locuri de munca nespecializate sau cu specializare primara - culegatori de capsune, muncitori in constructii, ingrijitori.
Spre deosebire de acestia, managerii nu au plecat de la rau la bine, ci de la bine la mai bine. Veniturile mai mari, dorinta de a avea o cariera internationala, pozitia ierarhica mai importanta sunt principalele motive pentru care ei au acceptat relocarea, scrie BUSINESS Magazin in cover story-ul ce prezinta povestile de succes ale unor manageri de export.
Printre acestia: Cristian Negrescu, senior director de operatiuni pentru categoria de ciocolata la nivel global in cadrul Kraft Foods, Simona Popovici, viitor director of rewards al Coca-Cola Hellenic incepand cu 1 ianuarie 2011, si Marius Persinaru, chief operating officer al diviziei Xerox pentru tari in dezvoltare - DMO East.
Harta tarilor unde romanii ocupa functii de management are marcata in cea mai mare parte Europa, dar nici SUA si Asia nu sunt ocolite.
Europa este destinatia managerilor din industria bunurilor de larg consum, farmaceutice sau servicii financiare (Procter & Gamble, Kraft Foods, JTI, Pfizer, GlaxoSmithKline etc).
In Asia lucreaza romani de la Metro, in timp ce in SUA, majoritari sunt cei care lucreaza in domeniul IT (Adobe, Microsoft, Electronic Arts), scrie BUSINESS Magazin.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<