Mii de romani au ales sa munceasca in strainatate. Oportunitati de munca si in Romania

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 August 2018
22 August 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
locuri de munca strainatatecriza fortei de munca 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se pare ca din ce in ce mai multi romani reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate, in contextul in care agentii de plasare ai fortei de munca au mediat si plasat in strainatate, in semestrul I din 2018, 19.070 de cetateni romani.

Cei mai multi lucreaza in tari precum: Germania, Olanda, Austria, Spania, Anglia, conform datelor de la Inspectia Muncii.

Totodata, numarul lucratorilor romani care au obtinut contracte de munca in strainatate, prin intermediul retelei EURES, a fost, in primul semestru al acestui an, de 282 persoane, potrivit Ministerul Muncii. In perioada mentionata, in Spania au plecat cu contract de munca 88 de lucratori romani, in Danemarca - 58, in Portugalia - 49, Marea Britanie - 46, Olanda - 17, Germania - 10, Finlanda - 6, Belgia - 4 si Slovacia, Malta, Ungaria si Franta - cate un lucrator roman.

Va reamintim ca ANOFM a creat, inca din 2007, un portal national EURES, ca instrument de informare cu privire la locurile de munca vacante primite de la angajatorii europeni, datele de contact ale consilierilor EURES si alte informatii utile.


Peste 3,5 milioane de cetateni romani traiau in afara teritoriului Romaniei, in anul 2015, iar cifra este in crestere.

Desigur, exista si in Romania nevoie de forta de munca, iar salariile sunt in crestere. Asa se face ca statul roman se confrunta cu o reala criza a fortei de munca, iar somajul este la cea mai scazuta cota din ultimii 20 de ani.

Angajatii din Romania au devenit o resursa rara si valoroasa pentru angajatori, forta de munca fiind in criza inca de anul trecut. Conform unui studiu intocmit de Manpower, tara noastra este pe locul al treilea, intr-un top care clasifica deficitul de forta de munca, aflandu-se pe locul al treilea, dupa Taiwan si Japonia.

Ce reprezinta acest lucru? Un cartonas rosu pentru angajati, care trebuie sa ofere conditii de munca si salarii mai mari decat in prezent, daca isi doresc sa reduca deficitul de personal si sa stopeze criza fortei de munca.


Mai multe despre angajatorii romani si criza fortei de munca aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]