Salariul mediu net a CRESCUT din nou in septembrie 2019. La ce valoare a ajuns?

salariu mediu net septembrie 2019salariu mediu net in cresterecele mai mari salarii medii romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de precizat ca in luna septembrie a acestui an castigul salarial mediu nominal net a fost 3082 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (1,2%).

Cele mai mari valori s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7108 lei), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

La polul opus, cele mai mici venituri salariale medii nete au fost inregistrate in fabricarea articolelor de imbracaminte (1762 lei).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decat in luna august 2019.

Pe de alta parte, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.


In luna septembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna august 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 21,8%, respectiv in fabricarea produselor din tutun, cu 17,6%.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, se mai arata in comunicatul INS.


Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net?


Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere, cu 5,2%, si in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, transporturi pe apa, intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, astfel: invatamant (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice) si administratie publica (1,2%). Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,9%).

Indicele castigului salarial real a fost 110,8% pentru luna septembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 101,1% pentru luna septembrie 2019 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2019.


Sursa: INS

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu net septembrie 2019salariu mediu net in cresterecele mai mari salarii medii romania

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu net a CRESCUT din nou in septembrie 2019. La ce valoare a ajuns? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]