Astfel, raportul Fraser of Allander Institute (FAI) avertizeaza ca economia Scotiei va suferi un soc major, ca urmare a acestui eveniment, iar fiecare cetatean scotian ar putea pierde aproximativ 2.000 de lire pe an, potrtivit The Guardian.
Acele industrii care implica comertul cu Marea Britanie, cum ar fi transporturile sau serviciile, vor avea cel mai mult de suferit. Astfel, s-ar putea pierde 25.000 de locuri de munca in domeniile mentionate, avertizeaza comisia de experti.
Totusi, acele companiile cu o piata globala mai mare nu vor fi atat de afectate. Spre exemplu, industria scotiana de whisky, care genereaza cinci miliarde de lire numai atunci cand vine vorba de export, ar putea sa creasca vanzarile pe pietele din afara Uniunii Europene, pe fondul scaderii lirei.
Ce ii asteapta pe scotieni
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Un scenariu mai optimist ar fi acela in care doar 30.000 de scotieni si-ar putea pierde jobul, iar salariile celorlalti ar fi cu 4% mai mici, adica un scotian ar pierde intre 800-1.200 lire pe an.
Toate acestea vin ca urmare a anuntului premierului britanic, Theresa May, care a declarat in urma cu cateva zile ca va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru declansarea procedurii de iesire din UE pana la finalul lui martie 2017.
Potrtivit BBC, prim-ministrul a mai adaugat ca " in acest fel, autoritatea legislatiei UE in Marea Britanie va lua sfarsit".
Ca urmare a acestei vesti, lira sterlina a suferit o depreciere semnificativa, astfel, in data de 3 octombrie, aceasta a scazut pana la o cotatie de 1,2857 in raport cu dolarul.