CNAS: Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit

acces sanatate regatul unitanunt cnas sisteme sanatate brexitsistemul euss regatul unit
CNAS: Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeana,  se va incheia la data de 31 decembrie 2020.
 
Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit. De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor.
 
Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit.
 
Inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data de 30 iunie 2021, cu conditia sa va fi aflat pe teritoriul Regatului Unit inainte de data de 1 ianuarie 2021. 
 
Asiguratii romani beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit, precum si in baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala in vigoare. Astfel, dreptul asiguratilor romani de a accesa prestatiile corespunzatoare sistemului de asigurari de sanatate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe intreaga perioada in care acestia se afla intr-un context transfrontalier Romania – Regatul Unit, context initiat anterior datei de 31 decembrie 2020, in conditiile prevazute in Acordul de retragere.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere si care se vor deplasa in Regatul Unit pentru mai mult de sase luni trebuie sa plateasca taxa de sanatate pentru imigratie (IHS), care le va permite sa acceseze asistenta medicala in Regatul Unit prin National Health Service (NHS). 
 
Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisantii britanici care au dreptul la rezidenta legala pe teritoriul Romaniei vor avea acces, dupa finalizarea perioadei de tranzitie, la servicii medicale pe teritoriul Romaniei, in baza prevederilor legislatiei nationale si ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala.  
 
Asiguratii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul sa acceseze serviciile medicale corespunzatoare sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, atat timp cat indeplinesc conditiile prevazute in Acordul de retragere. 
 
Pentru a veni in sprijinul persoanelor care intra sub incidenta reglementarilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o sectiune  speciala, in care au fost postate informatii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sanatate din Romania si Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html
 
Informatiile vor fi actualizate permanent, pe masura ce se vor stabili  noi reguli, in urma negocierilor derulate in prezent intre UE si Regatul Unit. 
 
De asemenea, persoanele care doresc informatii suplimentare in domeniul asigurarilor de sanatate, in contextul Brexit,  pot adresa intrebari la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi raspunsul expertilor.
 
Va recomandam ca inainte de a calatori in Regatul Unit sa va informati asupra conditiilor de deplasare si a modului in care pot fi accesate serviciile de asistenta medicala.
 
Sursa: CNAS
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acces sanatate regatul unitanunt cnas sisteme sanatate brexitsistemul euss regatul unit

Data aparitiei: 10 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CNAS: Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]