Fara taxe vamale pentru unele produse de la 1 ianuarie 2021

taxe vamale 1 ianuarie 2021brexitproduse preferentialeregatul unit
Fara taxe vamale pentru unele produse de la 1 ianuarie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepand cu 1 ianuarie 2021, se aplica acordul comecial post-Brexit cu titlu provizoriu prin eliminarea completa a taxelor vamale, dar numai pentru produsele care respecta regulile de origine preferential.
 
"Originea preferentiala este conferita marfurilor importate dintr-o tara atunci cand sunt obtinute integral sau sunt prelucrate substantial in acea tara, parte a unui acord de comert preferential. Astfel, produsele pot beneficia de taxe reduse sau zero la import. (...). Acordul comercial post-Brexit, incheiat cu doar cateva zile inainte de expirarea perioadei de tranzitie, de Uniunea Europeana (UE) cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, stabileste modul in care se vor derula relatiile economice viitoare dintre cele doua parti, se precizeaza intr-un material de opinie semnat de Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte, Deloitte Romania, citat de Agerpres.
 
Conform consultantilor Deloitte, din noul an, companiile care efectueaza astfel de operatiuni trebuie sa verifice care sunt taxele vamale standard aplicate de UE si Regatul Unit pentru produsele pe care le comercializeaza.
 
Potrivit aceleiasi surse, multe state membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului aplica tarife vamale relativ mici. 
 
"Din acest considerent, este posibil ca produsele respective sa beneficieze deja de taxe vamale standard zero la importul in UE sau Regatul Unit. In acest caz, bunurile expediate intre UE si Regatul Unit sunt deja scutite de plata taxelor de import, iar compania nu va trebui sa indeplineasca formalitatile privind originea preferentiala (aplicabile la importurile UE din state terte, pentru ca taxele vamale sa fie zero) cuprinse in acord. Cu toate acestea, companiile vor fi obligate sa efectueze formalitatile de import si/sau export atunci cand livreaza bunurile din UE in Regatul Unit sau invers", citeaza Agerpres sursa amintita. 
 
De asemenea, in cazul in care sunt aplicate taxe vamale, companiile implicate trebuie sa stabileasca posibila origine preferentiala a marfurilor, pe baza regulilor de origine incluse in acord, pentru a solicita cu succes taxe vamale zero pentru un produs importat din UE sau Regatul Unit. In acest scop, este necesar sa se demonstreze ca produsul implicat provine din UE sau Regatul Unit din perspectiva originii preferentiale.
 
"In acest demers comercial, companiile interesate trebuie sa urmeze cativa pasi. Primul consta in analizarea codurilor de clasificare tarifara vamala pentru produsele pe care urmeaza sa le importe/exporte si verificarea regulilor de origine preferentiala. Cei care comercializeaza produse precum fructe proaspete, legume, animale vii, resurse naturale trebuie sa demonstreze ca acele produse sunt extrase, cultivate sau recoltate in UE sau Regatul Unit pentru a fi considerate "obtinute in intregime" de acolo si scutite de taxe vamale”, se arata in materialul amintit. 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxe vamale 1 ianuarie 2021brexitproduse preferentialeregatul unit

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fara taxe vamale pentru unele produse de la 1 ianuarie 2021 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]