Incepand cu 1 ianuarie 2021, se aplica acordul comecial post-Brexit cu titlu provizoriu prin eliminarea completa a taxelor vamale, dar numai pentru produsele care respecta regulile de origine preferential.
"Originea preferentiala este conferita marfurilor importate dintr-o tara atunci cand sunt obtinute integral sau sunt prelucrate substantial in acea tara, parte a unui acord de comert preferential. Astfel, produsele pot beneficia de taxe reduse sau zero la import. (...). Acordul comercial post-Brexit, incheiat cu doar cateva zile inainte de expirarea perioadei de tranzitie, de Uniunea Europeana (UE) cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, stabileste modul in care se vor derula relatiile economice viitoare dintre cele doua parti, se precizeaza intr-un material de opinie semnat de Vladislav Dabija, Manager Taxe Indirecte, Deloitte Romania, citat de Agerpres.
Conform consultantilor Deloitte, din noul an, companiile care efectueaza astfel de operatiuni trebuie sa verifice care sunt taxele vamale standard aplicate de UE si Regatul Unit pentru produsele pe care le comercializeaza.
Potrivit aceleiasi surse, multe state membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului aplica tarife vamale relativ mici.
"Din acest considerent, este posibil ca produsele respective sa beneficieze deja de taxe vamale standard zero la importul in UE sau Regatul Unit. In acest caz, bunurile expediate intre UE si Regatul Unit sunt deja scutite de plata taxelor de import, iar compania nu va trebui sa indeplineasca formalitatile privind originea preferentiala (aplicabile la importurile UE din state terte, pentru ca taxele vamale sa fie zero) cuprinse in acord. Cu toate acestea, companiile vor fi obligate sa efectueze formalitatile de import si/sau export atunci cand livreaza bunurile din UE in Regatul Unit sau invers", citeaza Agerpres sursa amintita.
De asemenea, in cazul in care sunt aplicate taxe vamale, companiile implicate trebuie sa stabileasca posibila origine preferentiala a marfurilor, pe baza regulilor de origine incluse in acord, pentru a solicita cu succes taxe vamale zero pentru un produs importat din UE sau Regatul Unit. In acest scop, este necesar sa se demonstreze ca produsul implicat provine din UE sau Regatul Unit din perspectiva originii preferentiale.
"In acest demers comercial, companiile interesate trebuie sa urmeze cativa pasi. Primul consta in analizarea codurilor de clasificare tarifara vamala pentru produsele pe care urmeaza sa le importe/exporte si verificarea regulilor de origine preferentiala. Cei care comercializeaza produse precum fructe proaspete, legume, animale vii, resurse naturale trebuie sa demonstreze ca acele produse sunt extrase, cultivate sau recoltate in UE sau Regatul Unit pentru a fi considerate "obtinute in intregime" de acolo si scutite de taxe vamale”, se arata in materialul amintit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<