Executivul arata ca toti proprietarii trebuie sa obtina autorizatie de securitate la incendiu pana la 30 iunie 2017 cel tarziu, pentru constructiile si amenajarile care functioneaza in prezent si nu detin acest document.
Atentie! Cei care vor continua sa functioneze fara autorizatie dupa data de 30 iunie 2017 vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 20.000 - 50.000 de lei.
Prin prevederile Legii nr.33/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, a fost prorogat termenul in care persoanele cu responsabilitati legale au obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu pana la data de 31 decembrie 2016, perioada in care acestea nu sunt sanctionate contraventional. Totusi, in urma analizelor efectuate s-a constatat ca in cele 4 luni pana la expirarea termenului stabilit, chiar daca se pastreaza acelasi ritm de avizare/autorizare, nu toti proprietarii/detinatorii constructiilor vor putea atinge obiectivul propus. Prin urmare, extinderea perioadei in care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive.
Totodata, prin prelungirea termenului pentru obtinerea autorizatiei, se urmareste reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obtinere a avizelor/autorizatiilor de securitate la incendiu de catre beneficiarii care nu s-ar incadrat in termenul actual.
Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmand astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp in care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu.
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Potrivit Legii nr. 307/2016, obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investitiei ori persoanei fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente.
Trebuie sa stiti ca raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investitiilor, pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu.
Atentie! Constituie contraventie functionarea constructiilor si amenajarilor fara a detine autorizatie de securitate la incendiu si se sanctioneaza conform Legii 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Categoriile de constructii si amenajari care se supun autorizarii privind securitatea la incendiu sunt mentionate in HG nr. 1739/2006, cu completarile si modificarile ulterioare.
Sursa: Gov.ro