Abordarile diferitelor institutii internationale care desfasoara studii referitoare la munca in conditii de izolare variaza in functie de anumite aspecte punctuale ale definitiei generale. Este important, insa sa fie luate in considerare toate situatiile. Munca in izolare include toti angajatii care se afla sau se deplaseaza, pentru o perioada de timp, intr-un loc unde nu au contact direct cu alti colegi.
De exemplu, lucratorul din domeniul energetic sau al constructiilor care lucreaza intr-un loc in care nu poate fi vazut de colegi, consilierul de vanzari care se deplaseaza la sediul clienților, agentul dintr-un post de paza etc.sunt considerați lucratori “singuri”.
Alte definitii se refera la:
- Angajatul singur/izolat - un angajat care este singur in orice zona in care isi desfasoara activitatea, respectiv
- Zona izolata- zona retrasa sau zona care se afla la mare distanta de infrastructura necesara in caz de urgenta.
Conform unei definitii a Institutul National de Cercetari in domeniul Securitatii din Franta, notiunea de munca in conditii de izolare, se refera la indivizi care lucreaza singuri (izolati), dar si la grupuri de persoane, izolate de structura lor de apartenenta, datorita unor aspecte de ordin geografic, de exemplu.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Specialistii francezi aduc in discutie atat aspectele referitoare la munca individului de unul singur, cat si cele de ordin spatial, respectiv al distantei fata de structura de baza a angajatului/angajatilor.
Expertii britanici de la Directia de Sanatate si Securitate in Munca - UK considera ca un angajat lucreaza in conditii de izolare atunci cand, lucreaza singur, fara o proxima sau directa supraveghere.
Centrul Canadian pentru Sanatate si Securitate in Munca considera ca o persoana lucreaza in conditii de izolare cand este singura la locul de munca atunci, nu poate fi vazuta sau auzita de alta persoana si nu se asteapta sa fie vizitata de cineva.
Lipsa asistentei se refera la faptul ca persoanele care pot sa ofere asistenta angajatului sunt foarte departe sau nu au contact vizual direct cu angajatul.
De asemenea, o persoana poate lucra singura intr-o arie metropolitana, in functie de ora, locatia sau natura activitatii acesteia. De exemplu, un angajat este, izolat” atunci cand: ... continuarea pe PortalSSM.ro