"Pentru un salariat. personal contractual, care a fost angajat pentru perioada nedeterminata prin concurs, in urma cu 12 luni, pe functia de Tehnician IA-maistru mecanic, se poate introduce un examen intern de promovare, daca acesta este propus pentru a ocupa postul vacant de Maistru/Sef formatie muncitori, functie existenta in statul de functii aprobat? Sau trebuie introdus concurs pe post prin anunt/recrutare externa? Mentionez ca in prezent coeficientul de salarizare pentru functia de Tehnician IA- maistru mecanic este de 1,25, aplicabil la salariul minim pe economie."
Raspunsul specialistilor:
Din analiza anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, am constatat ca functia de sef formatie muncitori este o functie de conducere (Anexa VIII, Lit. C ”Alte functii comune din sectorul bugetar”).
In aceasta situatie, apreciem ca ar putea fi cazul unei promovari intr-o functie de conducere.
Conform prevederilor art. 41 alin. (3) din Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobat prin HG nr. 286/2011, ”Promovarea intr-o functie de conducere se face pe un post vacant cu respectarea prevederilor art. 1-40 referitoare la ocuparea unui post vacant prin concurs sau examen.”
Prin urmare este necesara scoaterea postului la concurs prin procedura de anunt/recrutare externa.
In situatia in care, in statul de functii al institutiei, functia este in fapt una de maistru – functie de executie, apreciem ca nu este vorba de o promovare deoarece persoana in cauza deja ocupa un post care este la gradul/treapta maxim/a, respectiv IA, iar cea de maistru este si ea la grad/treapta profesionala maxim/a, respectiv I. Singura diferenta este aceea ca functia de maistru este mai bine platita decat cea de tehnician.
Prin urmare, si in acest caz, apreciem ca trebuie organizat concurs de ocupare a unui post vacant prin procedura de anunt/recrutare externa.
Chiar daca ar fi fost cazul unei promovari in grad/treapta superioara, apreciem ca persoana nu ar fi indeplinit conditiile de la art. 43 alin. (3) din Regulamentul aprobat prin HG nr. 286/2011, unde se prevede ca ”Pentru a participa la examenul de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare, candidatul trebuie sa fi obtinut calificativul «foarte bine» la evaluarea performantelor profesionale individuale cel putin de doua ori in ultimii 3 ani, in care acesta s-a aflat in activitate”. Practic, pentru promovare in grad/treapta superioara un salariat trebuie sa aiba o vechime in institutie/unitate de cel putin 3 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<