Primul ajutor in fracturi are rolul sa previna complicatiile si leziunile ulterioare si sa diminueze durerea si umflarea zonei. Examinarea accidentatului se realizeaza cu atentie si blandete pentru a nu provoca leziuni suplimentare.
Care sunt semnele ce indica faptul ca s-a produs o fractura?
Exista doua semne sigure ale producerii unei fracturi:
- Miscarea anormala aparuta in afara articulatiilor indica in mod sigur o fractura completa. Aceasta insa nu trebuie cautata de salvator indoind gamba, coapsa, bratul sau antebratul victimei. Ea poate fi observata in timp ce accidentatul se misca sau se agita din cauza durerii. Cel mult i se poate cere victimei sa-si ridice membrul in cauza.

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

Portal SSM - Acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- Crepitatia sau zgomotul produs de frecarea capetelor unor oase fracturate care apare in timp ce accidentatul face o miscare.
Exista, de asemenea, semne de probabilitate ale producerii unei fracturi:
- Durerea si sensibilitatea dureroasa sunt maxime la locul fracturii si apar in timpul miscarii sau palparii portiunii ranite. Trebuie stiut insa ca si o contuzie musculara poate provoca durere.
- Deformarea regiunii traumatizate este un semn de fractura, dar si hematomul sau luxatia pot deforma zona afectata.
- Impotenta functionala sau imposibilitatea efectuarii miscarii partii afectate poate aparea ca urmare a deformarii si durerii.
- Scurtarea membrului fracturat, prin deplasarea pe verticala a fragmentelor osoase, poate fi un semn de fractura, dar el poate aparea si in caz de luxatie.
- Vanataia (sau echimoza) apare mai tarziu si uneori la distanta de locul fracturii si indica difuzarea sangelui din focarul de fractura in straturile pielii. Acest semn poate aparea insa si dupa o contuzie simpla.
sursa: Prim Ajutor si Interventia in situatii de urgenta