Editorial, 01.09.2008 - Gabriela Chirazof
Sezonul estival se incheie si odata cu el inceteaza si o serie de contracte individuale de munca pe perioada determinata ale elevilor si studentilor incheiate pentru desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier. Deschiderea noului an scolar si universitar nu reprezinta insa pentru toti elevii si studentii motivul abandonarii prestarii muncii in calitate de salariat.
Pentru aceia care doresc obtinerea unor venituri suplimentare celor pe care parintii le asigura pentru intretinerea pe parcursul anilor de studii, exista alternative demne de a fi retinute. O varianta convenabila ambelor parti ale raportului de munca este prestarea acesteia in temeiul contractului individual de munca cu timp partial, care poate fi incheiat atat pe perioada nedeterminata sau determinata.
Ceea ce trebuie sa stim este ca varsta minima pentru angajarea unei persoane este de 16 ani.
Cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Este interzisa incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face numai dupa implinirea varstei de 18 ani.
Prin O.U.G. nr. 65/2005 a fost introdusa in Codul muncii o noua infractiune care priveste aceasta categorie de salariati, respectiv minorii. Ma refer la art. 280 indice 1, care prevede ca „Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestora pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.”
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________