Editorial, 21.08.2008 - Gabriela Chirazof
In Monitorul Oficial Partea I nr. 604 din 13/08/2008 s-a publicat Ordinul comun al Ministerului Transporturilor si Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse nr. 490/479/2008 pentru aplicarea cerintelor minime privind anumite aspecte legate de conditiile de munca ale lucratorilor mobili care presteaza servicii de interoperabilitate transfrontaliera în sectorul feroviar.
Acest ordin transpune prevederile Directivei 2005/47/CE a Consiliului din 18 iulie 2005 privind Acordul dintre Comunitatea Cailor Ferate Europene (CER) si Federatia Europeana a Lucratorilor în Transporturi (ETF) asupra anumitor aspecte legate de conditiile de munca ale lucratorilor mobili care presteaza servicii de interoperabilitate transfrontaliera în sectorul feroviar, publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 195 din 27 iulie 2005.
Prin servicii de interoperabilitate transfrontaliera se inteleg acele servicii de transport feroviar transfrontalier pentru efectuarea carora operatorii de transport feroviar trebuie sa detina cel putin doua certificate de siguranta, cel de pe teritoriul României fiind emis conform prevederilor Legii nr. 55/2006 privind siguranta feroviara.
Lucratorul mobil care presteaza servicii de interoperabilitate transfrontaliera este orice lucrator care face parte din personalul de tren, repartizat la serviciile de interoperabilitate transfrontaliera pentru mai mult de o ora pe zi de munca.
Acest ordin nu se aplica personalului de tren repartizat în cadrul urmatoarelor servicii de transport feroviar:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- transportul feroviar transfrontalier de calatori local sau regional;
- transportul feroviar transfrontalier de marfa pe rute ce nu depasesc 15 km dincolo de frontiera de stat;
- transportul feroviar pe rute transfrontaliere care încep si se termina pe infrastructura nationala si utilizeaza infrastructura unui alt stat membru al Uniunii Europene fara a opri pe teritoriul statului respectiv.
Aspectele pe care le reglementeaza ordinul vizeaza:
- odihna zilnica la domiciliu;
- odihna zilnica în afara domiciliului;
- perioadele de pauza;
- perioada de odihna saptamânala;
- timpul de conducere.
Constatam astfel aparitia unor institutii juridice noi ca odihna zilnica la domiciliu si odihna zilnica in afara domiciliului.
Atentie!
Operatorii de transport feroviar au obligatia de a tine evidenta a orelor zilnice de munca si a perioadelor de odihna pentru lucratorii mobili, care va fi pastrata cel putin un an.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________