In ce conditii se poate acorda sporul pentru calculator

Mara Dobrin
Mara Dobrin
27 Octombrie 2016
27 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
spor calculatorsporul pentru conditii vatamatoareconditii spor calculator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei care isi desfasoara activitatea in mare parte in fata calculatorului, atunci cand se afla la locul de munca, pot beneficia de sporuri, in acest sens.

Sporul pentru calculator se incadreaza in sporul pentru conditii vatamatoare si poate ajunge sa reprezinte pana la 15% din salariul de baza.

Astfel, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatii pentru a beneficia de sporul de calculator?


In primul rand, salariatii ar trebui sa fie chiar ei cei care il solicita, iar angajatorii ar trebui sa le ofere acestora o examinare medicala periodica gratuita si ochelari speciali de protectie gratuiti.


Sa analizam un caz concret: "Intr-unul dintre compartimente avem angajati 3 referenti de specialitate si un consilier juridic(functii contractuale). Toti referentii au inclus in salariul brut fostul spor de calculator dintr-o perioada anterioara anului 2010. Consilierul juridic a fost angajat in 2014, fara a beneficia de acest spor. I se poate acorda sporul (inclus in salariul brut) tinand cont ca toti colegii din compartiment il au, dar difera functia detinuta?"


Conform dispozitiilor art. 5 alin.(1) din OUG 83/2014, lege anuala a salarizarii aferenta anului 2014,  pentru personalul nou-incadrat pe functii, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.

Sporurile pentru conditii de munca prevazute de Legea-cadru nr. 284/2010, se acorda si personalului nou-incadrat si personalului ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii si care si-a reluat activitatea in anul 2014, numai in masura in care acesta isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca cu ale personalului care beneficiaza de aceste sporuri din institutia/autoritatea publica respectiva.

Dat fiind aceasta situatie, intrucat salariatii in discutie nu au aceeasi functie, salariatul incadrat in anul 2014 nu poate primi suma aferenta sporului primit de care au beneficiat ceilalti salariati anterior anului 2010.  

Citeste mai multe pe PortalInstitutiiPublice

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]