Reprezentativitatea organizatiilor sindicale la nivel de unitate

11 Iulie 2008
11 Iulie 2008
sindicatulreprezentativitateLegea nr. 130/1996
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 11.07.2008 - Gabriela Chirazof

Problema conditiilor obtinerii reprezentativitatii la nivel de unitate a organizatiilor sindicale a constituit obiect de controversa atat in doctrina cat si in practica judiciara.

Astfel, nu a existat un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. c) si ale art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, referitor la conditiile necesare pentru dobandirea reprezentativitatii de catre organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate.

Conform art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 „La negocierea contractelor colective de munca la nivel national, de ramura si de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc urmatoarele conditii: (...) c) la nivel de unitate:
-au statut legal de organizatie sindicala;
-numarul de membrii ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.

Art. 18 alin. (3) din Legea nr. 130/1996 dispune ca „Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. c), precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.”



Datorita modului diferit de interpretare al instantelor chemate sa aplice legea, in practica s-a creat o jurisprudenta bogata si neunitara, unele instante de judecata apreciind ca pentru a putea fi reprezentativ la nivel de unitate sindicatul trebuie sa indeplineasca in mod alternativ conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) sau pe aceea a afilierii la o organizatie sindicala reprezentativa, in timp ce alte instante de judecata au sustinut ca organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate sunt reprezentative atunci cand intrunesc in mod cumulativ, conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) si pe cele ale art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996. In opinia acestora din urma, pentru a putea negocia contractul colectiv la nivel de unitate organizatiile sindicale trebuie sa aiba statut legal de organizatii sindicale, numarul de membrii ai sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii si sa fie afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.

Prin admiterea recursului in interesul legii promovat de Procurorul General al Romaniei, inalta Curte de Justitie si Casatie a statuat definitiv cu privire la interpretarea art. 17 alin. (1) lit. c) si a art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, referitor la conditiile necesare pentru dobandirea reprezentativitatii de catre organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate. Pana la acest moment decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Solutia insa este clara, fiind adusa la cunostinta opiniei publice prin comunicatul Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul aceleiasi instante.

Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ, fie conditiile prevazute de art.17 alin.1 lit.c din Legea nr. 130/1996, republicata, privind contractul colectiv de munca, respectiv, sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membrii ai sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii, fie conditia prevazuta de art.18 alin. 3 teza finala, din lege, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]