In ultimul trimestru al anului 2013, romanii au avut venituri totale medii lunare de 2.624 de lei pe gospodarie. Dintre acestea, veniturile banesti au reprezentant doar 83,3%. Cheltuielile au fost de 2.394 de lei iaur cele de consum au avut o pondere de 72,3%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul IV 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.624 lei pe gospodarie si 920 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.186 lei lunar pe gospodarie (766 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 439 lei lunar pe gospodarie (154 lei pe persoana)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.
Salariile si celelalte venituri asociate lor au reprezentat cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 49,1% din veniturile totale ale gospodariior in primul trimestru al anului 2013, 51,2% in al doilea trimestru, 53,1% in al treilea trimestru si 51,3% in ultimele trei luni ale anului 2013.
In completarea veniturilor totale ale gospodariilor sunt luate in considerare si urmatoarele tipuri de venituri:
- 22,2% din prestatii sociale
![40 Modele de Regulament Intern](https://www.rs.ro/dbimg/product/3188-40-modele-de-re.png)
40 Modele de Regulament Intern
![Medicina muncii un aliat al angajatorului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3232-medicina-muncii.png)
Medicina muncii un aliat al angajatorului
![Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/2773-ghid-complet-in.png)
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- 3,1% din agricultura
- 2,8% din activitati neagricole independente
- 1,8% din proprietate si din vanzari de active din patrimoniului gospodariei.
Veniturile in natura au o pondere de 16,7 procente, reprezentand, in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare ce provin din resurse proprii - 15%, noteaza Mediafax.
Cele mai importante surse de cheltuieli in gospodarii sunt cele reprezentate de bunuri alimentare, bunuri nealimentare, servicii si transferuri catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale (impozite, contributii, cotizatii), produse aferente productiei gospodariei (hrana animalelor si pasarilor si plata muncii pentru productia gospodariei).
40,1% din consumul gospodariilor a fost reprezentat de produsele alimentare si de bauturile nealcoolice. 21,1% din consumul gospodariilor a fost reprezentat de cheltuielile legate de locuinta.
sursa: Mediafax