Analizam intrebarea adresata de un angajator, cu privire la suportarea cheltuielilor cu examenul de specialitate pe oftalmologie daca la cel de rutina se depisteaza o anomalie. Angajatorul este obligat sa suporte si costul lentilelor ramelor?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Pornim de la regula conform careia angajatorul trebuie sa asigure securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
Conform art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul are obligatia sa decida asupra masurilor de protectie care trebuie luate si, dupa caz, asupra echipamentului de protectie care trebuie utilizat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform art. 1 din HG 1028/2006
, prezenta hotarare stabileste cerintele minime de securitate si sanatate in munca privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare definite la art. 4. Echipamentele cu ecran de vizualizare definite de art. 4 sunt ecrane de vizualizare grafice sau alfanumerice, indiferent de procedeul de afisare folosit.
Potrivit art. 12 din HG 1028/2006, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Totodata, conform art. 13 din acelasi act normativ, lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Asadar, prin lege se instituie dreptul lucratorilor de a beneficia de un examen oftalmologic daca rezultatele examenului corespunzator al ochilor si al vederii arata ca acesta este necesar.
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii, astfel cum dispune art. 14 din hotarare.
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori (art. 15 din hotarare).
Din aceste dispozitii legale rezulta ca masurile dispuse, respectiv examenele medicale ce implica controlul ochilor si al vederii nu trebuie sa implice costuri financiare pentru lucratori.
In ceea ce priveste costurile, art. 16 din HG 1028/2006 prevede ca protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro