Tinand cont de dispozitiile pct. 124 din Normele metodologice de aplicare a art. 59 din Codul fiscal, declaratiile referitoare la calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se completeaza de catre platitorul venitului si se depun la organul fiscal la care platitorul de venit este inregistrat in evidenta fiscala.
Tinem cont de faptul ca platitorul de venit este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea sa, un document care sa contina cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Asadar, pentru perioada in care salariatul a fost detasat, societatea unde a fost detasat si care i-a platit veniturile salariale este obligat sa ii elibereze acestuia un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.
Conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad ca una dintre obligatiile angajatorului este de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Aceste obligatii stabilite de art. 34 alin. (5) din Codul muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
si art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii
printre care consideram ca se regaseste si adeverinta de vechime revin angajatorului, in speta, persoanei juridice care a incheiat contract individual de munca cu salariatul.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro