Ce modificari trebuie sa facem, ca angajator, la actualizarea COR?

18 Octombrie 2013
18 Octombrie 2013
Formulare si Adeverintecodurile CORvechiul CORClasificarea ocupatiilor din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In situatia in care vechiul COR se modifica si exista doua variante inca valabile ale acestei clasificiari, angajatorii trebuie sa treaca la noua clasificare pana la un anumit termen, stabilit prin lege.

Precizam astfel ca, potrivit art. 2 alin. (2) din Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), in vederea asigurarii tranzitiei de la Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR), aprobata prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1.949/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 23 noiembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, la noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin prezentul ordin, cele doua clasificari au fost utilizate in paralel pana la data de 31 decembrie 2011.

Varianta Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, aprobata prin ordinul sus-mentionat a putut fi utilizata, pana la data de 31 decembrie 2011, in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88).

Asadar, dupa data de 31.12.2011 se utilizeaza numai noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) aprobata prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS.

Astfel, pentru salariatii angajati incepand cu 01.01.2012 angajatorii au obligatia de a face incadrarea acestor salariati in functiile/ocupatiile aprobate prin acest ordin comun si de a inregistra in Revisal si apoi transmite contractele individuale de munca ce contin si aceasta mentiune a functiei/ocupatiei conform COR catre inspectoratele teritoriale de munca in conformitate cu dispozitiile HG 500/2011.

Functia reprezinta element al contractului individual de munca, nu codul COR.

Daca intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul COR apreciem ca este necesara incheierea unui act aditional la CIM in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.

Pentru situatia in care numai codul COR prevazut in contractele individuale de munca ale salariatilor angajati pana la data 31.12.2011 nu corespunde cu noul cod COR aprobat prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS, apreciem ca angajatorul va putea emite o decizie intemeiata pe respectivul ordin, prin care, luand la cunostinta de modificarea intervenita, va constata modificarea codurilor COR aferente functiilor salariatilor in cauza.


Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]