Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Contract de voluntariat: Conditii necesare pentru incheiere


Desfasurarea activitatii de voluntariat se realizeaza cu respectarea conditiilor stabilite de Legea 195/2001 a voluntariatului.


Astfel, Legea 195/2001 reglementeaza participarea persoanelor fizice la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat, fara scop lucrativ, in Romania, astfel cum prevede art. 1 din aceasta lege.

Voluntariatul este activitatea de interes public (activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea) desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala, in conformitate cu art. 2 lit. a) si b) din Legea 195/2001.

Totodata, unul dintre principiile pe care se fundamenteaza institutia voluntariatului este prevazut de art. 3 lit. b) din lege, respectiv implicarea activa a voluntarului in viata comunitatii. Cu alte cuvinte intelegem ca interesul general, colectiv, al comunitatii, constituie unul dintre principiile voluntariatului, principiu care guverneaza deci aceasta materie.

Totodata, art. 2 lit. c), d) si e) din aceasta lege defineste urmatorii termeni astfel:
c)organizatia gazda este persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, care administreaza activitatea de voluntariat. In raport cu natura activitatii desfasurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implica, impactul produs, respectiv raspunderea pe care o implica, intre parti se poate incheia un contract de voluntariat;
d)contract de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala;
e)beneficiarul voluntariatului este persoana fizica sau juridica in folosul careia se desfasoara activitatea de voluntariat. Organizatia gazda poate fi identica sau diferita de beneficiarul voluntariatului.

Din coroborarea lit. c) si e) intelegem ca organizatia gazda este deci persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial care administreaza activitatea de voluntariat si care poate fi identica cu beneficiarul voluntariatului.

Conform OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si OMJ 954/B/C/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea Registrului asociatiilor si fundatiilor, Registrului federatiilor si Registrului national al persoanelor juridice fara scop patrimonial, prin persoane juridice fara scop patrimonial se intelege asociatiile, fundatiile si federatiile care se infiinteaza in baza ordonantei (n.n. OG 26/200), persoanele juridice straine prevazute la art. 76 din ordonanta, asociatiile, fundatiile, uniunile, federatiile si gruparile de persoane juridice infiintate in baza Legii 21/1924 , precum si filialele acestora.

Mentionam ca potrivit art. 212 alin. (4) din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil , in cuprinsul Codului civil , precum si in cuprinsul celorlalte acte normative in vigoare, sintagmele "persoane juridice fara/cu scop patrimonial", "fara scop patrimonial" si "cu scop patrimonial" se inlocuiesc cu sintagmele "persoane juridice fara/cu scop lucrativ", "fara scop lucrativ" si, respectiv, "cu scop lucrativ".
Art. 206 alin. (2) din noul Cod civil , persoanele juridice fara scop lucrativ pot avea doar acele drepturi si obligatii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.

Asadar, contractul de voluntariat se poate incheia intre persoana fizica (voluntarul) si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia voluntarul se obliga fata de persoana juridica sa desfasoare o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.

Potrivit art. 8 alin. (1) din Legea 195/2001 , voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, intre voluntar si organizatia gazda, in conditii de libertate contractuala a partilor si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

De o importanta deosebita sunt dispozitiile art. 6 din lege, care interzic incheierea unui astfel de contract in anumite conditii.

Astfel, art. 6 alin. (1) din Legea 195/2001 prevede ca este interzis sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sunt lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi de persoanele juridice prevazute la art. 1, in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.

Totodata, alin. (3) prevede ca participarea ca voluntar nu poate substitui serviciul militar sau alte formule alternative care inlocuiesc serviciul militar si nu poate reprezenta un echivalent pentru un loc de munca remunerat.

Asadar, contractul de voluntariat poate fi incheiat daca partile nu urmaresc evitarea incheierii unui contract individual de munca a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, ci desfasurarea unei activitati de interes public astfel cum este prevazuta de lege, fara a obtine o contraprestatie materiala.

In speta, activitatea de consultanta acordata in domeniul comercial apreciez ca nu reprezinta o activitate de interes public desfasurata in interesul general al comunitatii. Totodata, apreciez ca nu se va putea incheia in calitate de organizatie gazda un contract de voluntariat cu persoana care nu are calitatea de persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat fara scop lucrativ.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Reintegrare Si Despagubiri

Intrebare: Odata cu reintegrarea in functie ca urmare unei hotarari judecatoresti de anularea actului de eliberare din functie, angajatorul a dispus plata despagubirilor (constand in echivalent salariu pentru perioada aferenta eliberarii) in mod esalonat pe cinci ani, conf. OUG nr. 92/2012. Totusi, in speta ne aflam in fata unui act administrativ declarat nul si nu de revendicare unor drepturi salariale, iar pe de alta parte vorbim despre despagugubiri, insemnand contravalaoarea salariului si nu de unele drepturi salariale (conexe) revendicate pe cale judecatoreasca care, desi convenite ori reglementate, nu ar fi fost acordate. Nu inteleg achiesarea unor specialisti la prevederile prevederile OUG nr. 92/2012. Ce rost ar mai avea art. 24 din Legea nr. 53/2003, respectiv art. 622 din Noul Cod de Procedura Civila , atunci cand vorbim despre "concediere/eliberara ilegala din functie"!? Multumesc inca o data!

Raspuns: art. 117 din Legea nr. 188/1999 : "Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederi... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA legea 195/200, contract de voluntariat, :ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA legea 195/200, contract de voluntariat, :