Va reamintim ca, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta.
Valoarea punctului de referinta
La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului. Valoarea punctului de referinta reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrarii in vigoare a prezentei legi si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv nivelul 25.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
La data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, valoarea punctului de referinta este de 81 de lei. Incepand cu anul 2025, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
In situatia in care unul dintre acesti indicatori are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de referinta se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
In situatia in care acesti indicatori au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta. In anul 2024, valoarea punctului de pensie prevazuta pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majoreaza cu 13,8% si este de 2.032 de lei.
Incepand cu anul 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea indicatorilor nu poate fi mai mare decat procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuti in ultimii 2 ani anteriori, comunicati de Institutul National de Statistica, situatie in care se acorda procentul cel mai avantajos.
Numarul total de puncte realizat de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia si a numarului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic.
Puncte de stabilitate
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani...continuarea in lucrarea ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, DETALII AICI >>>