Noua platforma lansata de CE pentru combatarea fraudei fiscale

24 Aprilie 2013
24 Aprilie 2013
Resurse Umaneplatforma Comisia Europeanacombaterea fraudei fiscaleguvernanta fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ca parte a eforturilor sale concertate de combatere a evaziunii si a fraudei fiscale, Comisia a instituit noua Platforma pentru buna guvernanta fiscala. Platforma va monitoriza progresele statelor membre in ceea ce priveste combaterea planificarii fiscale agresive si a paradisurilor fiscale, in conformitate cu recomandarile prezentate de Comisie anul trecut (a se vedea IP/12/1325).

Scopul este garantarea faptului ca statele membre iau masuri concrete si eficace pentru a rezolva aceste probleme, intr-un cadru coordonat la nivelul UE. Platforma va fi alcatuita dintr-o ampla gama de parti interesate: autoritati fiscale nationale, Parlamentul European, intreprinderi, academicieni, ONG-uri si alte parti interesate. De asemenea, platforma va facilita dialogul si schimburile de expertiza, contribuind la o abordare mai coordonata si mai eficace din partea UE in ceea ce priveste combaterea evaziunii si a fraudei fiscale.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda, a declarat: "Cand ne luptam impotriva fraudei fiscale, ne luptam sa protejam corectitudinea sistemelor noastre fiscale, competitivitatea economiilor noastre si solidaritatea statelor membre ale UE. Sunt prea multe in joc pentru a ne permite sa pierdem aceasta batalie.

Elanul reinnoit al statelor membre in ceea ce priveste angajarea in aceasta lupta este mai mult decat bine-venit, iar acum trebuie transpus in fapte. Platforma pe care o lansez astazi va tine statele membre in alerta si va garanta ca rezultatele vor fi pe masura asteptarilor cand este vorba despre combaterea fraudei fiscale."
    
Platforma pentru buna guvernanta fiscala a fost una dintre initiativele prevazute in Planul de actiune al Comisiei impotriva fraudei fiscale prezentat in decembrie 2012 (a se vedea MEMO/12/949). Platforma va fi alcatuita din aproximativ 45 de membri: un delegat la nivel inalt din cadrul autoritatii fiscale a fiecarui stat membru si pana la 15 reprezentanti neguvernamentali. Acestia din urma vor fi desemnati de Comisie pe baza unui proces deschis de selectare a candidaturilor. Tot astazi fost lansata si cererea de candidaturi , in vederea selectarii organizatiilor participante. Organizatiile vor fi selectate pentru cate un mandat de 3 ani, care poate fi reinnoit prin selectarea unei noi candidaturi dupa perioada respectiva.
    
Context

Platforma va continua mai ales progresele realizate in ceea ce priveste doua recomandari legate de planul de actiune mentionat.

Prima recomandare prevede o pozitie puternica a UE impotriva paradisurilor fiscale, care este mai ferma decat masurile internationale actuale. Utilizand criterii comune, statele membre sunt incurajate sa identifice paradisurile fiscale si sa le plaseze pe "liste negre" nationale.

A doua recomandare se refera la planificarea fiscala agresiva si stabileste doua modalitati de blocare a oportunitatilor de care profita companiile pentru a evita sa-si plateasca taxele si impozitele. Aceste modalitati includ consolidarea dispozitiilor anti-abuz din cadrul tratatelor fiscale bilaterale, al legislatiei nationale si al legislatiei UE privind societatile comerciale. Orice intelegere artificiala realizata in vederea comiterii evaziunii fiscale ar fi ignorata, iar societatile ar fi impozitate pe baza activitatii economice propriu-zise.

Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]