Angajarea persoanelor cu studii universitare de licenta

Legea 1/2011Legea 288/2004Bologna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Cum se procedeaza in cazul angajarii unui absolvent de facultate in sistem Bologna (fara ca acesta sa fi absolvit si masterul in domeniu) avand in vedere ca in COR nu sunt prevazute aceste situatii?
Exemplu: absolvent 3 ani facultate cu profil economic. Poate fi incadrat ca economist?

Raspuns: Art. 137 alin. (5) din Legea 1/2011 a educatiei nationale prevede ca programele de studii universitare dau acces la ocupatii si functii specifice fiecarui ciclu de studii universitare absolvit.

Conform sistemului Bologna, studiile universitare au fost organizate pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licenta – ciclul I, studii universitare de masterat – ciclul II si studii universitare de doctorat - ciclul III conform prevederilor Legii 288/2004.
Studiile universitare de licenta corespund nivelului 6 de calificare din Cadrul European al Calificarilor (CEC), in timp ce studiile universitare de masterat corespund nivelului 7 de calificare.

Asadar, fiecare ciclu absolvit da dreptul persoanei la acces la o ocupatie/functie specifica.
Potrivit art. 5 alin. (2) din Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, absolventii cu diploma ai studiilor universitare de licenta isi pot exercita profesia, conform competentelor si drepturilor corespunzatoare diplomei dobandite, sau pot continua studiile universitare prin masterat.

Totodata, art. 6 alin. (1) din aceesi lege prevede ca diploma acordata dupa finalizarea studiilor universitare de licenta atesta ca titularul acesteia a dobandit cunostinte si competente generale si de specialitate, precum si abilitati cognitive specifice profesiei.
In concluzie, apreciez ca absolventul studiilor de licenta ciclul I din sistemul Bologna a unei facultati in domeniul economic isi poate exercita profesia de economist confom calificarii dobandite in baza diplomei de licenta.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 1/2011Legea 288/2004Bologna

Data aparitiei: 26 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajarea persoanelor cu studii universitare de licenta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]