Salariatii vor putea fi supravegheati video la locul de munca

ANSPDCPDecizie 52/2012Monitorul Oficial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In Monitorul Oficial Partea I, nr. 389, din 11 iunie 2012 a fost publicata Decizia Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.(ANSPDCP) nr. 52/2012 privind prelucararea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, in temeiul careia angajatorii pot dispune supravegherea video a salariatlor lor la locul de munca. Prelucrarea datelor cu caracter personal, obtinute prin mijloace de supraveghere video este insa permisa, confom Deciziei amintite, numai in scopul indeplinirii unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, in special a informarii prealabile a acestora.
 
Aceesi Decizie insa dispune interdictia de prelucrare a datelor cu caracter personal ale angajatilor prin mijloace de supraveghere video in interiorul birourilor unde acestia isi desfasoara activitatea la locul de munca. Exceptie fac numai situatiile prevzute expres de lege sau ca urmare a unui aviz eliberat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
 
Amplasarea camerelor de luat vederi in locuri ascunse, cu exceptia situatiilor prevazute de lege este interzisa. Totodata, confom Deciziei, amplasarea mijloacelor de supraveghere video nu pot fi amplasate in cabine de proba, vestiare, cabine de dus, toalete.
 
Supravegherea prin mijloace video poate fi insa efectuata cu urmatoarele situatii:
a) prevenirea si combaterea savarsirii infractiunilor;
b) supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie rutiera;
c) asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora;
d) indeplinirea unor masuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publica;
e) realizarea unor interese legitime, cu conditia sa nu se prejudicieze drepturile si libertatile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.
 
 
Totodata, asa cu se arata in Decizie, imaginele persoanei filmate, chiar daca ele nu sunt asociate cu datele de identitate ale persoanei in cauza, reprezinta date cu caracter personal. Faca parte din categoria datelor cu caracter personal si acele informatii care ar putea ajuta la identificarea unei persoane, (de exemplu: numarul de inmatriculare al vehiculului), chiar daca aceste date nu contin si imagini.
 
Datele personale obtinute prin supraveghere video vor fi utilizate in scopuri jurnalistice, literare sau artistice, insa numai in conditiile legii. In ceea ce priveste insa datele minorilor obtinue pe aceasta cale, acestea vor putea fi dezvaluite numai cu acordul reprezentantului legal si numai daca viata privata a minorilor este protejata in acest mod.

Durata de stocare a datelor obtinute prin mijlaocele de supravegherea video va fi proportionala cu scopul urmarit prin prelucrarea daterlor, insa nu mai mult 30 de zile. Exceptie de la aceasta prevedere fac doar acele situatii expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

Odata cu expirarea termenului stabilit initiat de catre operatorul de date, cu respectarea perioadei maxime de 30 de zile, inregistrarile se distrug sau se sterg, in functie de suportul pe care au fost stocate

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANSPDCPDecizie 52/2012Monitorul Oficial

Data aparitiei: 14 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatii vor putea fi supravegheati video la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]