Romania face un pas inainte in ceea ce presupune un sistem de pensii mai performant. Concret, in cursul zilei de 1 martie 2022 a fost semnat contractul de asistenta cu Banca Mondiala pentru imbunatatirea sistemului public de pensii, a precizat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marius Budai.
Ministrul a facut public acest fapt, in cadrul retelei de socializare Facebook:
"Am semnat, astazi (n.n 1 martie 2022), contractul de asistenta cu Banca Mondiala, jalon in PNRR, pentru oferirea de consultanta in vederea imbunatatirii Legii 127/2019, privind sistemul public de pensii din Romania. Asa cum am promis, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale este implicat in aplicarea PNRR si continua, in acelasi timp, diligentele pe langa oficialii europeni, in vederea ajustarii anumitor prevederi din PNRR, care incorseteaza eliminarea inechitatilor identificate, in prezent, in practica, din cauza neaplicarii integrale a Legii 127/2019", a concluzionat Budai, precizeaza
Agerpres.
Ministrul muncii a precizat ca valoarea contractului incheiat cu Banca Mondiala este de 1,5 milioane de euro, asa ca restul de 2,5 milioane de euro, dintre cele 4 milioane de euro prevazute in PNRR pentru consultanta pentru pensii, raman la dispozitia Romaniei.
Va reamintim ca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) reprezinta un document strategic care contine reforme si investitii concrete. Se are in vedere aducerea Romaniei in perspectiva modernizarii si a schimbarilor la nivelul societatii civile, a mediului de afaceri, dar si a sectorului public, potrivit Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.
Va reamintim ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 168 din 18.02.2021, iar aceasta aduce o noua amanare a legii pensiilor - ne referim aici la Legea 127/2019.
Printre principalele modificari, amintim de amanarea majorarii punctului de pensie abia in 2022 si nu in 2021 asa cum era reglementat prin Legea 127/2019 (care ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 septembrie anul acesta). Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice astfel, dupa noua ordonanta, abia de la 1 septembrie 2023...mai multe despre
Legea 127/2019 >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<