Persoanele fizice care desfasoara activitati casnice (curatenie, gatit, ingrijire animale de companie) in casele altor persoane vor fi platite cu tichete de munca de la 1 ianuarie 2024, potrivit Legii 111/2022 (M.O. 402 din 27aprilie 2022).
"In ultimii ani s-a remarcat o cerere de forta de munca pentru activitati gospodaresti, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, gradinarit, ingrijirea animalelor de companie si alte activitati care au legatura stricta cu gospodaria unei familii sau unei persoane singure. Astfel, s-a constatat existenta unei nevoi de a contracta pe perioade atipice, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung,
diferite categorii de lucratori casnici pentru care, in acest moment, nu este reglementata forma de desfasurare a activitatii. De asemenea, din motive care tin de discretie, fidelitate si pentru a evita prezenta unui intermediar, apare reticenta de a apela la firme specializate care pot oferi aceasta resursa umana".
Muncile casnice vor fi reglementate
Astfel, va aparea prestatorul casnic care va efectua munci casnice in folosul beneficiarului. Desigur ca acest prestator casnic nu va putea fi un membru al familiei si va trebui sa aiba cel putin 16 ani.
"Prezentul proiect de lege reglementeaza desfasurarea activitatilor casnice ocazionale, de catre o persoana fizica avand calitatea de prestator casnic in folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Prin activitate casnica se intelege munca realizata in folosul unei gospodarii de catre o persoana fizica, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati casnice ocazionale la domiciliu sau intr-o gospodarie in schimbul unei remuneratii acordata exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice", se mai poate remarca in expunerea de motive.
Valoarea nominala a unui tichet de activitati casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiaza de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale, datorata bugetului asigurarilor sociale de stat. Astfel, baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit, dar si baza de calcul pentru cota contributiei de asigurari sociale este de 50% din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice. In acest fel, 17,53 % din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice reprezinta contributia de asigurari sociale si impozitul pe venit, respectiv 2,63 lei. Regimul fiscal aplicabil tichetelor de activitati casnice este derogatoriu de la prevederile generale ale Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tichete de 15 lei pentru persoanele care presteaza activitati casnice
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va emite astfel tichete in valoare de 15 lei care vor putea fi acordate persoanelor care presteaza activitati casnice, fie ca vorbim de servicii de curatenie, gradinarit, babysitting, sofer personal, electrician etc. Aceste tichete care vor putea fi acordate de catre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi impozitate de stat si vor asigura, in schimb, plata contributiei la sanatate si la pensie de catre persoanele neangajate oficial in campul muncii.
Conform propunerii, aceste tichete, cu valoare nominala de 15 lei fiecare, vor fi cumparate de angajator sau orice persoana fizica ce beneficiaza de muncile casnice si transmise catre cel care presteaza activitatile, informeaza Alba24.ro. Ulterior, prestatorul de servicii va putea transforma tichetele in numerar si va obtine calitatea de asigurat daca preschimba in numerar cel putin 50 de tichete de activitati casnice intr-o luna calendaristica, adica tichete in valoare totala de 750 de lei...mai multe despre
prestatorul casnic >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<