OUG privind masurile fiscal-bugetare: participantii la fondurile de pensii au PIERDUT 300 de milioane de euro. Pilonul II ar putea fi distrus in 2019!

OUG masuri fiscal bugetare decembrie 2018pilonul II de pensiitaxa pe lacomiecontributii sociale constructii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Multinationalele, bancile si furnizorii de energie, precum si majoritatea celor care activeaza pe piata muncii din Romania sunt revoltati dupa ce au citit ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare, despre care vorbea recent ministrul Finantelor Publice.

Se pare ca Guvernul este pus pe fapte mari, in contextul in care discutam despre taxa pe lacomie, neplata orelor suplimentare in cazul bugetarilor, plafonarea pretului gazelor naturale precum si multe altele. Mai multe despre Ordonata de Urgenta privind masurile fiscal-bugetare poti citi aici >>>

Reactiile nu au intarziat sa apara, in contextul in care Bursa s-a prabusit in cursul zilei de 19 decembrie, inregistrand una dintre cele mai negre zile din istorie. Piata bursiera s-a diminuat cu 12%, afectand serios si fondurile de pensii declara Adela Jansen, coordonatorul CDR (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei), conform Agerpres.


Cristian Agalopol, reprezentantul Camerei de Comert Americane in Romania:

"Pierderea de 300 de milioane de euro suferita de participantii la fondurile de pensii provine din scaderea bursei. Fondurile de pensii isi actualizeaza activul zilnic. Prin reactualizarea activului la preturile de inchidere astazi, in sedinta bursiera, practic activele fondurilor de pensii sunt mai mici cu aproape 300 de milioane de euro".


Reprezentantul Camerei de Comert Americane a mai adaugat ca economia va fi destabilizata in acest mod, iar companiile din toate domeniile ar trebuie sa colaboreze, pentru a lucra in unitate:


"Ce as vrea sa transmitem noi este ca, pentru ca o economie sa functioneze, pentru ca economia Romaniei sa functioneze in asa fel incat sa poata plati pensiile crescute - si ne bucuram, salariile bugetarilor crescute - si ne bucuram, salariile in general crescute - si ne bucuram, dar in acelasi timp sa poata sa construiasca autostrazi, spitale si mai ales sa refaca educatia este nevoie de incredere...(...) Folosirea unor cuvinte precum lacomie in dezbaterea publica, daramite intr-o ordonanta de urgenta, nu face altceva decat sa distruga iremediabil probabil increderea de care avem atata nevoie. Economia functioneaza ca un ansamblu, breslele trebuie sa coopereze, capitalul strain-capitalul roman, multe firme din Romania care sunt dependente de capitalul strain, de banci, de multinationale etc. trebuie sa functioneze impreuna coerent si unitar."


Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mai anuntat o masura extrem de importanta in urma cu 2 zile, iar aceasta vizeaza o "taxa pe lacomie" care ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2019 institutiilor financiar-bancare, daca ratele ROBOR la 3 si 6 luni vor depasi o anumita valoare.



Constructiile - unul dintre domeniile favorizate de ordonanta


Alta masura cuprinsa in proiectul de ordonanta aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante vizeaza firmele din constructii, care ar putea sa fie scutite de contributii sociale in urmatorii 10 ani, conform declaratiilor facute de ministrul Finantelor, Eugen Teodorivici, in cursul zilei de 18 decembrie.

Firmele de constructii nu vor plati contributiile sociale in urmatorii 10 ani, adica in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor.

In acest context, nu vor fi luate in calculul contributiilor datorate de firmele din costructii, veniturile din salarii realizate in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 de catre persoanele fizice in baza contractelor de munca incheiate cu firmele respective.

Cu toate acestea, angajatii care sunt scutiti de la plata CASS vor beneficia de asigurare medicala in aceasta perioada.

Contributia de asigurari sociale se reduce cu 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate din activitati in sectorul constructiilor.


Pilonul II de pensii ar putea fi distrus in 2019!


Oamenii de afaceri au reactionat negativ la aflarea ordonantei de urgenta care ar putea fi adoptata in data de 20 decembrie.

Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, care este membra a Fundatiei Romanian Business Leaders considera ca Pilonul II de pensii va fi distrus rapid daca va fi aplicata noua ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare:

"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani, in ultimii 11 ani (...) renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata. Sa renuntam la aceste lucruri, doar pentru a acoperi niste gauri de final de an, este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop Ordonanta de Urgenta a Guvernului!", informeaza Mediafax.


Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat in cursul zilei de 18 decembrie ca exista un proiect de ordonanta prin care se vor modifica anumite masuri fiscal-bugetare. Acest proiect va fi adoptat pana la finalul anului 2018, iar una dintre marile modificari are legatura cu comisionul de administrare pentru Pilonul II, care va scadea de la 2,5 la 1%, anunta ministrul Finantelor.


Teodorovici a mai anuntat si ca o persoana se va putea retrage de la un fond de pensii, pe baza unei cereri individuale, dupa minimum cinci ani de participare...mai multe despre Pilonul II aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG masuri fiscal bugetare decembrie 2018pilonul II de pensiitaxa pe lacomiecontributii sociale constructii

Data aparitiei: 20 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG privind masurile fiscal-bugetare: participantii la fondurile de pensii au PIERDUT 300 de milioane de euro. Pilonul II ar putea fi distrus in 2019! Nota: 2.5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]