Basescu, despre pensiile sub 2000 RON: Nu voi avea o atitudine care sa pacaleasca

26 Octombrie 2010
26 Octombrie 2010
pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca nu a primit inca la promulgare legile privind reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei, dar ca se va pronunta cu celeritate asupra lor si in concordanta cu interesul national, nu demagogic.

"Deci, pentru moment, nu am primit-o, nu am primit aceste legi, dar nu-i vorba de aceste legi, din cate stiu, este vorba de o singura lege, in care sunt ambele prevederi. Nu stiu daca sunt doua. Doua? Nu le-am primit. Va asigur ca, imediat ce le voi primi, ma voi pronunta si ma voi pronunta cu celeritate asupra acestor doua legi sau asupra acestei legi. Nu stiu cum vor arata cand sosesc la promulgare", a declarat seful statului, intrebat daca va promulga cele doua legi printr-o modificare a Codului fiscal prin care se reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% si se stabileste neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Presedintele Traian Basescu a subliniat insa ca va avea o atitudine care sa nu-i pacaleasca pe romani fata de aceste doua acte normative care vor veni la promulgare. "Pe ce sa mizati, insa, este pe o atitudine a mea in concordanta cu interesul national, si nu pe o atitudine, care sa fie nici demagogica, nici de natura sa-i pacaleasca pe romani. Mizati pe o atitudine si pe o actiune a presedintelui Romaniei, in acord cu interesul national", a spus el.

Seful statului a comentat si situatia din Parlament in care unii alesi nu voteaza legile in cunostinta de cauza, aratand ca aceasta situatie se datoreaza procedurilor parlamentare. "Este clar ca, din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte multi parlamentari sunt in situatia de a vota in necunostinta de cauza, in situatia de a vota dupa deget si, atunci, nu mai poti sa spui nici macar ca oamenii acestia voteaza dupa constiinta sau dupa instructiunile de partid. Pur si simplu, voteaza dupa deget. Nu este o noutate" , a spus Basescu.

El a aratat ca si in cadrul Legislativului comunitar seful de grup are trei semne pe care le face, la vot, membrilor grupului sau politic, pentru a se evita erorile de vot individuale. Pe de alta parte, a spus Basescu, in Parlamentul Romaniei, s-a depreciat calitatea legilor si responsabilitatea parlamentarilor odata cu "opacizarea activitatii Parlamentului, prin discutarea legilor in comisii si aducerea la plen strict pentru votul final", care face ca numai cativa alesi sa cunoasca continutul actelor normative de pe ordinea de zi.

"Avand in vedere incidentele din ultima perioada, dar si practicile frecvente, cand  in realitate nu a fost nici cvorum, nici numar de voturi necesare pentru trecerea legilor prin Parlament, dar ele mi-au venit validate la promulgare, cred ca din respect pentru romani, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie modificata. Mi-as permite sa spun ca trebuie revenit la dezbaterea in plen pe articole. Povestea ca ne trebuie legile repede si din cauza asta le discutam numai in comisie si doar cinci, zece, douazeci de oameni stiu despre ce e vorba in acea lege, nu poate fi sustinuta intr-un sistem democratic", a explicat Basescu.

"Nu putem ajunge la dictatura a doi sefi de Camere, care imi trimit legile promulgate, desi stiu foarte bine si cum au fost votate, si ca au fost votate in necunostinta de cauza, si ca au fost votate de multe ori fara cvorum. De aceea o spun public: procedura de adoptare a legilor trebuie modificata", a pledat presedintele. El a aratat ca, in acest fel, s-ar rezolva si problema slabei prezente a alesilor in plen, pentru ca li s-ar crea acestora sentimentul apartenentei lor la acea institutie. "Altfel sa nu ne mire prezentele de 1 %", a punctat el, aluzie la prezenta in Parlament inregistrata de liderul PNL Crin Antonescu si consemnata de IPP, in cadrul unui studiu.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]