Printr-un decret publicat in Monitorul Oficial, Franta autorizeaza consultatiile medicale pe internet, pentru ca si pacientii izolati sa aiba acces mai rapid la diagnostice si tratamente. Medicii generalisti sunt totusi sceptici fata de aceasta noua abordare a consultatiilor, scrie cotidianul Le Parisien.
Un diagnostic printr-un singur click este posibil de aici inainte. Folosita deja in cateva tari, precum Elvetia si Suedia, teleconsultatia - pe calea web-ului - este autorizata oficial acum si in Franta. 'Prin acest decret, precizeaza ministrul Sanatatii, Roselyne Bachelot, pacientul are posibilitatea sa beneficieze de o consultatie online.' Scopul acestei proceduri este de a pune capat lipsei de cadre medicale de care sufera unele regiuni, unde trebuie uneori parcursi 50 km pentru a ajunge la un specialist.
Consiliul National al Ordinului Medicilor este multumit de publicarea decretului, asteptata de cateva luni. In schimb, sindicatul medicilor generalisti nu este de aceeasi parere. 'Ma opun acestui fel de medicina de tip fast-food, spune doctorul Michel Combier din conducerea sindicatului. Procedura ridica probleme grave, ce implica riscul unor diagnostice gresite sau al unor tratamente medicamentoase neadecvate.' Medicii 'online' vor putea prescrie si retete 'e-pacientilor'.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Serviciul nu este gratuit. Nu s-a hotarat nimic, insa o astfel de consultatie ar putea costa 22 euro, compensata sau nu, in functie de densitatea medicilor din regiunea respectiva. 'Nu trebuie confundate telerecomandarea si teleconsultatia', spune doctorul Jacques Lucas, vice-presedinte al Consiliului National al Ordinului Medicilor. In primul caz, se cer sfaturi pe internet si se merge apoi la cabinetul specialistului.
Teleconsultatia implica obligatoriu o examinare a pacientului, inainte sau dupa. 'Nu se poate face medicina oriunde. Pacientii izolati din punct de vedere geografic vor merge la grupari de doctori - mici clinici, cabinete medicale dotate cu echipamentul necesar. Nu este vorba de dezumanizarea medicinii', incheie doctorul Jacques Lucas.