Directiva mentionata instituie un cadru comunitar pentru gestionarea responsabila si in conditii de siguranta a combustibilului uzat si a deseurilor radioactive pentru a nu impune sarcini inutile generatiilor urmatoare.
In plus, Romania si alte 15 state membre (Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia si Spania) au primit invitatia de a adopta programe nationale de gestionare a combustibilului uzat si a deseurilor radioactive.
Toate aceste acte normative prevad sanctiuni cu amenzi de ordinul miilor si zecilor de mii de lei!
De exemplu:
Art. 9 din HG 856/2002 subliniaza ca se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 7.500 de lei, urmatoarele abateri:
Dosarul personal al salariatului
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
• absenta evidentei gestiunii deseurilor
• inscrierea de date incorecte in evidenta gestiunii deseurilor
• neutilizarea codurilor deseurilor prevazute in anexa 2 pentru evidenta gestiunii deseurilor
• netransmiterea evidentei gestiunii deseurilor autoritatilor publice centrale si autoritatilor publice teritoriale de protectie a mediului.
Mai multe despre managementul deseurilor poti citi aici, GRATUIT >>>
Statele membre mentionate au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie; in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in mai, grupate pe domenii de politica, includ 53 de scrisori de notificare a intarzierii in indeplinirea obligatiilor, 18 avize motivate si 14 cazuri de trimitere in fata Curtii de Justitie a UE. Totodata, Comisia inchide 96 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.
Lucrarea pe CD Managementul deseurilor - Formulare EDITABILE utilizate in relatia cu autoritatile publice competente va ajuta sa indepliniti corect, complet si in timp util toate sarcinile si obligatiile ce va revin prin lege cu privire la managementul deseurilor >>>
Sursa: europa.eu