In primul rand, metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu a fost modificata SUBSTANTIAL. Aceste modificari sunt aduse de Ordinul nr. 1503/2017 pentru modificarea si completarea metodologiei de calcul a taxelor si contributiilor la Fondul pentru mediu. Ordinul inlocuieste intreaga metodologie de calcul in domeniul managementului deseurilor.
...click aici pentru detalii despre managementul deseurilor >>
Greutatea ambalajelor, anvelopelor, echipamentelor electrice si electronice, precum si a bateriilor si acumulatorilor se stabileste pe baza informatiilor cuprinse in urmatoarele documente: facturi si anexele la acestea, avize de insotire a marfii, documente de transport, documente vamale, fise tehnice ale produselor, documente de cantarire actualizate anual sau ori de cate ori se modifica greutatea acestora, inclusiv alte documente relevante. (...citeste aici >>)
In plus, Planul national de gestionare a deseurilor (PNGD) a fost aprobat prin HG nr. 942/2017. Planul creeaza cadrul necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor la nivel national. PNGD contine si Programul national de prevenire a generarii deseurilor. (...vezi aici >>)
La nivel de politica de gestionare a deseurilor, legea prevede ca planurile de gestionare a deseurilor, intocmite la nivel national si judetean potrivit prevederilor Legii nr. 211/2011, republicata, vor cuprinde un capitol distinct referitor la gestionarea deseurilor de ambalaje.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Cu privire la obligatia de plata stabilita de la 1 ianuarie 2018 referitoare la contributia aferenta neindeplinirii tintelor de colectare a DEEE, in cazul producatorilor care au transferat resposabilitatea, aceasta este prevazuta expres ca se aplica pentru cantitatile de EEE care nu sunt gestionate prin intermediului unei organizatii colective, a explicat Laura Grigore.
...click aici pentru detalii despre managementul deseurilor >>
Au fost totodata aduse modificari si completari in ceea ce priveste taxa de depozitare a deseurilor - "taxa de depozitare la groapa".
Printre altele, se stabileste obligatia unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociatiilor de dezvoltare intercomunitara (conform competentelor stabilite de Legea serviciului de salubrizare a localitatilor), de a include in tarif/taxa de salubrizare contravaloarea taxei de depozitare sau de a asigura fondurile necesare achitarii acesteia, in vederea stimularii colectarii selective si sortarii deseurilor municipale.