Ce inseamna acest aspect? Vorbim despre o medie de 272 de kilograme pe an pe cap de locuitor si cu o rata de colectare de doar 82,3%, conform studiului Waste Atlas, citat de Mediafax.
Desigur ca si firmele si companiile au datoria de a colecta deseurile, legislatia in vigoare fiind foarte aspra in acest sens.
Conform legislatiei in vigoare sunteti, fara doar si poate, detinator sau producator de deseuri. O simpla hartie sau o sticla de plastic aruncate la cos va fac sa deveniti, prin definitie, producator de deseuri. Asadar, acest material va vizeaza in mod direct.
Cel mai recent studiu de piata arata ca 90% dintre companii intampina dificultati in determinarea bazei de calcul pentru contributiile datorate la Fondul pentru Mediu.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Asigurati-va ca dvs. si firma pe care o reprezentati nu va supuneti riscului de a plati amenzi de ordinul zecilor de mii de lei!
Amenda MINIMA este de 5.000 de lei...vezi detalii aici >>>
Este demn de mentionat ca dintre aceste deseuri:
- 56% este materie organica, 9,9% hartie si carton, alte 9,9% reprezinta deseurile din plastic, apoi 4,1% sticla, 2,3% metal si 17,8% alte tipuri de deseuri.
Vestile proaste constau in faptul ca tara noastra recicleaza doar 3%, fiind al doilea cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana. Cel mai scazut nivel il inregistreaza Bulgaria, care are o rata de reciclare de 0%.
Rata de colectare este de doar 82,3%, ceea ce plaseaza Romania pe locul al treilea din Uniunea Europeana, dupa cel al Bulgariei (81%) si al Estoniei (79%).
Din cele 5,8 milioane de tone de deseuri pe an, doar Capitala produce 709.720 de tone pe an, cu o medie de 375 kg pe cap de locuitor.
Cantitatea de deseuri pe cap de locuitor este 272 de kilograme, ceea ce reprezinta o adevarata problema.
Desi produce cea mai mare cantitate de deseuri, Germania are si cea mai mare rata de colectare, de 100% si de reciclare- 47%. In contextul in care produce 50,5 milioane tone de deseuri pe an si 617 kg pe cap de locuitor.
Consilier Managementul deseurilor este instrumentul perfect pentru evitarea amenzilor >>>