Ajutor social 2018: ce trebuie sa faca cei care beneficiaza de aceste sume acordate de stat

ajutor social 2018legea 416/2001conditii acordare ajutor socialvenit minim garantat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 24.10.2018:

Este oficial, a intrat in vigoare "legea impotriva lenei", care prevede ca refuzul unui loc de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social, anunta liderul filialei ALDE Dambovita, Ionel Petre.
 
„De astazi (23 octombrie), a intrat in vigoare Legea impotriva lenei. La propunerea Aliantei Liberal Democrate, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptata si a intrat in vigoare astazi 22 octombrie 2018. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, in Romania sunt circa 25.000 de persoane care beneficiaza de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arata ca intentia majoritatii asistatilor social de a-si gasi un loc de munca stabil este aproape de zero”, a transmis Ionel Petre, conform Cotidianul.ro.
 
Persoanele care refuza sa munceasca in mod nejustificat, nu vor mai beneficia de ajutor social:
 
"Consider ca statul nu trebuie sa mai incurajeze comoditatea celor care traiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios sa se implice in angajarea acestora. Nu mai putem permite sa dam bani unor oameni care nu vor sa munceasca, unor oameni care refuza nejustificat o oferta de munca sau care refuza sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala. Si avem suficiente exemple in care primariile au taiat din bugetul pentru investitii pentru a da mai multi bani celor care traiesc din ajutorul statului", a concluzionat Ionel Petre.

Cei care beneficiaza de ajutor social in 2018 vor fi obligati sa presteze activitate in folosul comunitatii, daca primariile de care apartin vor solicita acest lucru.

Cel care beneficiaza de acest ajutor social, dar si alti membri ai familiei respective, care sunt apti de munca vor presta diverse activitati solicitate de primarul din zona respectiva.

In momentul de fata, doar o singura persoana din familie este obligata sa presteze munca in schimbul sumei primite, ca ajutor social. Asa ca, daca persoana in cauza este bolnava sau nu poate munci, la solicitarea primarului, va merge alt membru alt familiei, pentru a indeplini sarcinile cerute de autoritati.


Ajutor social 2018: cine refuza un loc de munca va pierde venitul minim garantat


"Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social", se mai arata in propunerea legislativa aflata in dezbatere.

Daca in momentul de fata doar refuzul repetat de 3 ori poate atrage incetarea ajutorului social, cu totul vor sta lucrurile daca propunerea va trece de Camera Deputatilor.

De asemenea, actul normativ prevede incetarea ajutorului social, ca urmare a refuzului unui loc de munca. In prezent, venitul se suspenda doar, iar persoana poate sa il solicite din nou, dupa 6 luni.


Iar asta nu este tot. Se doreste chiar si impozitarea acestor ajutoare sociale, asa ca beneficiarii vor avea obligatii fiscale.

"Pentru mentinerea dreptului la ajutorul social, familiile si persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni, au obligatia sa isi achite impozitele si taxele fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".

De asemenea, actul normativ mai prevede si ca: "Persoanele care se dovedesc a munci fara forma legala, isi pierd dreptul de a primi ajutor social."

Ramane de vazut ce se va petrece in viitor, dar un lucru este cert: beneficiarii de ajutor social vor fi nevoiti sa faca eforturi mai mari, pentru ca statul sa ii sustina financiar.



Cum se reglementeaza fiscal ajutoarele sociale acordate salariatilor


Orice angajator ar trebuie sa fie la curent cu legislatia in vigoare in ceea ce priveste acordarea de ajutoare sociale salariatilor.  

In atentia acestora ar trebui sa fie si faptul ca doar ajutoarele sociale prevazute la art. 76 lit. a) din Codul fiscal sunt venituri neimpozabile.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor social 2018legea 416/2001conditii acordare ajutor socialvenit minim garantat

Data aparitiei: 24 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor social 2018: ce trebuie sa faca cei care beneficiaza de aceste sume acordate de stat Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]