Cei care beneficiaza de ajutor social in 2018 vor fi obligati sa presteze activitate in folosul comunitatii, daca primariile de care apartin vor solicita acest lucru.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cel care beneficiaza de acest ajutor social, dar si alti membri ai familiei respective, care sunt apti de munca vor presta diverse activitati solicitate de primarul din zona respectiva.
In momentul de fata, doar o singura persoana din familie este obligata sa presteze munca in schimbul sumei primite, ca ajutor social. Asa ca, daca persoana in cauza este bolnava sau nu poate munci, la solicitarea primarului, va merge alt membru alt familiei, pentru a indeplini sarcinile cerute de autoritati.
Ajutor social 2018: cine refuza un loc de munca va pierde venitul minim garantat
"Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social", se mai arata in propunerea legislativa aflata in dezbatere.
Daca in momentul de fata doar refuzul repetat de 3 ori poate atrage incetarea ajutorului social, cu totul vor sta lucrurile daca propunerea va trece de Camera Deputatilor.
De asemenea, actul normativ prevede incetarea ajutorului social, ca urmare a refuzului unui loc de munca. In prezent, venitul se suspenda doar, iar persoana poate sa il solicite din nou, dupa 6 luni.
Iar asta nu este tot. Se doreste chiar si impozitarea acestor ajutoare sociale, asa ca beneficiarii vor avea obligatii fiscale.
"Pentru mentinerea dreptului la ajutorul social, familiile si persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni, au obligatia sa isi achite impozitele si taxele fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".
De asemenea, actul normativ mai prevede si ca: "Persoanele care se dovedesc a munci fara forma legala, isi pierd dreptul de a primi ajutor social."
Ramane de vazut ce se va petrece in viitor, dar un lucru este cert: beneficiarii de ajutor social vor fi nevoiti sa faca eforturi mai mari, pentru ca statul sa ii sustina financiar.
Cum se reglementeaza fiscal ajutoarele sociale acordate salariatilor
Orice angajator ar trebuie sa fie la curent cu legislatia in vigoare in ceea ce priveste acordarea de ajutoare sociale salariatilor.
In atentia acestora ar trebui sa fie si faptul ca doar ajutoarele sociale prevazute la art. 76 lit. a) din Codul fiscal sunt venituri neimpozabile.