Va informam ca numarul celor care beneficiaza de ajutor social, adica un venit minim garantat, a ajuns la 159.123 persoane in decembrie 2021. Adic cu 1.258 mai multi fata de luna anterioara, informeaza Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
In ce zone ale tarii traiesc cei mai multi dintre beneficiarii de ajutor social?
Conform statisticilor, cei mai multi beneficiari au fost inregistrati in judetele Dolj (10.013), Bacau (8.879) si Buzau (7.819), iar cei mai putini in Bucuresti (236) si in judetele Ilfov (888) si Timis (1.281).
Suma medie platita in ultima luna a anului trecut de statul roman beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,35 lei, iar suma totala platita s-a ridicat la 41,428 milioane de lei.
Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in judetele Salaj (339,99 lei), Covasna (311,57 lei) si Brasov (311,16 lei).
Va reamintim ca venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale si de combatere a saraciei. Actul normativ care reglementeaza acest program este Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu completarile si modificarile ulterioare.
Venitul minim garantat se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca informeaza ca persoanele care primesc ajutorul social si se angajeaza pentru o perioada de cel putin 2 ani primesc venitul minim garantat timp de inca 6 luni dupa inceperea activitatii in munca, potrivit prevederilor din OUG nr. 101/2021, pentru sprijinirea prin angajare a persoanelor care vor sa iasa din starea de vulnerabilitate.
De asemenea, se instituie obligativitatea prezentarii persoanelor apte de munca beneficiare de ajutor social la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in vederea identificarii unui loc de munca conform pregatirii profesionale...mai multe despre
ajutorul social aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<