Din data de 1 iulie 2016, salariatii nu vor mai opta pentru CCC de 1 an. In schimb, solicitantul CCC va putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, perioada in care va beneficia si de o indemnizatie lunara.
Conform noii legi, nu mai exista conditionarea acordarii indemnizatiei de CCC de realizarea veniturilor supuse impozitului intr-o perioada limitata de 12 luni anterioare nasterii, asa cum se intampla in legislatia anterioara Legii nr. 66 din 2016.
Concret, solicantul CCC poate sa realizeze venituri supuse impozitarii pe 2 ani. In acest interval de 2 ani, salariatul trebuie sa realizeze venituri supuse impozitarii timp de 12 luni.
Salariata va putea sa presteze activitate si sa obtina venituri de maxim 3.000 de lei pe an calendaristic in baza unui alt contract individual de munca incheiat ulterior intrarii in concediu pentru cresterea copilului. In cazul nasterii unui alt copil, veniturile realizate in perioada concediului, vor fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei.
Tinem cont de faptul ca limita de 3.000 de lei se raporteaza la anul calendaristic si se aplica atat mamei cat si tatalui. Atunci cand ambii parinți beneficiaza in mod succesiv de concediu pentru cresterea copilului, fiecare va putea sa realizeze venituri din desfasurarea unei activitați in limita a 3.000 de lei/an calendaristic.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Veniturile din desfasurarea unei activitati in perioada concediului pentru cresterea copilului pot fi realizate cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.
Veniturile limitate la sume de 3.000 de lei pe an calendaristic sunt venituri supuse impozitului pe venit realizate din desfasurarea unei activitati si care se incadreaza in:
- veniturile din salarii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din activitati agricole.
Amintim faptul ca de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului beneficiaza oricare dintre parintii firesti si copilului/ copiilor. De asemenea, beneficiari sunt si oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/ copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii.
Detalii complete despre Legea ce modifica OUG 111 din 2010 AICI>>>