Efectele actiunii vibratiilor transmise intregului corp
Principalele efecte ale vibratiilor asupra lucratorului se produc asupra sanatatii acestuia.
Exista foarte multi receptori in om care raspund la acest tip de vibratii: partea corpului care este in contact cu suprafata vibranta, interiorul corpului unde se transmit vibratiile (receptorii pielii, urmati de sistemele si centri receptori din diferite tesuturi), aparatul auditiv care reactioneaza la vibratii, cand acestea actioneaza asupra intregului corp.
Orice parte a corpului poate fi lezata de expunerea la o valoare suficient de mare a vibratiilor. Partile corpului care vor fi lezate cel mai probabil in timpul expunerii la vibratii cu actiune generala sunt influentate de distributia vibratiilor in corp, aceasta distributie depinzand de frecventa si directia vibratiilor si de modul de cuplare a corpului la sursa de vibratii.
Vederea este mecanismul de perceptie afectat cu multa usurinta de actiunea vibratiilor, deoarece chiar si miscari mici ale unei imagini pe retina ochiului pot degrada acuitatea vizuala.
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Vibratiile de joasa frecventa (1-20Hz) provoaca lombagii, lombosciatice, hernii de disc, boli care pot sa apara dupa un anumit timp de expunere la vibratii.
Vibratiile de foarte joasa frecventa (sub 1Hz), ca urmare a actiunii variatiilor de acceleratie asupra labirintului urechii interne, produc dezechilibrari si senzatii de voma (raul de mare, de autovehicul, de avion, etc.)
Deteriorarile mecanice se pot produce daca acceleratiile sunt destul de mari si se manifesta prin fracturi ale oaselor, deteriorarea plamanilor, leziuni ale peretelui interior al intestinului, leziuni ale craniului, deteriorari cardiace.