Studiu in domeniul educatiei si familiei: cauze ale abandonului scolar in mediul rural

18 Ianuarie 2012
18 Ianuarie 2012
abandon scolareducatiescoala mediul rural
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Printre cele mai frecvente cauze ce stau la baza abandonului scolar in mediul rural din Romania sunt problemele in familie si lipsurile materiale, potrivit Studiului-diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural, cercetare calitativa realizata in 42 de comunitati rurale in care abandonul scolar are o incidenta ridicata, selectate din judetele: Braila, Buzau, Calarasi, Harghita, Neamt, Prahova si Suceava.

Dificultatile din cadrul familiei, fie ca e vorba de apartenenta la o familie dezorganizata, lipsa de educatie a parintilor, neglijenta acestora, lipsa unui loc de munca sau consumul excesiv de alcool, au un impact important asupra parcursului scolar al unui copil. Acesta are tendinta de a urmari modelele din familie si de a neglija propria educatie, considerand-o ca fiind neimportanta.

Lipsa posibilitatilor financiare se resfrange asupra copiilor in doua moduri diferite: fie copiii nu pot merge la scoala din cauza neputintei parintilor de a le cumpara haine, rechizite sau pentru a plati transportul, fie sunt nevoiti sa contribuie la intretinerea familiei, ceea ce nu le mai permite sa aloce timp invataturii. De asemenea, fetele sunt cele mai afectate in cadrul familiilor cu multi copii, avand resposabilitatea de a avea grija de fratii mai mici sau de a se ocupa de gospodari, in timp ce parintii sunt la munca.

In cazul copiilor de etnie roma, cu precadere, dificultatile de adaptare si cele referitoare la stapanirea limbii romane sunt motivatiile aflate in spatele abandonului scolar.

O alta categorie aparte este reprezentata de copiii cu cerinte educative speciale. De multe ori, pentru acestia fie nu exista in scoala resursele materiale sau umane necesare educarii lor, fie parintii nu doresc obtinerea unui certificat medical care sa ateste faptul ca acestia au cerinte educative speciale, considerandu-l stigmatizant si, astfel, nu exista conditiile formale pentru adaptarea curriculum-ului sau pentru crearea serviciilor de care ar avea nevoie acesti copii.

Studiul a fost elaborat in cadrul proiectului Parte de Carte, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si derulat de Fundatia Soros Romania.

Sursa: Fundatia Soros


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]