Va reamintim ca, potrivit dispozitiilor art. 83 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus (art. 85 din legea precizata).
Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, prin prin Decizia nr. 19/2022, ca "in interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 si art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, varsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmas este atat varsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cat si varsta standard de pensionare redusa in conditiile legii".
Aceasta clarificare a venit dupa ce a existat o dilema cu privire la sintagma "varsta standard de pensionare" din Legea pensiilor.
Totul a culminat cu faptul ca o casa de pensii din Romania a fost trimisa in judecata, dupa ce a decis oprirea acordarii pensiei de urmas, dupa doar 6 luni, sotiei supravietuitoare.
Motivul? Exact cel subinteles mai devreme, aceasta nu implinise varsta standard de pensionare, adica se pensionase mai devreme, dar respectand totodata conditia stagiului complet de cotizare cu reducerea varstei standard de pensionare, informeaza avocatnet.ro.
Va reamintim ca sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre acestea, plata drepturilor pentru care a optat efectuandu-se cu luna urmatoare solicitarii lor.
De asemenea, sotul supravietuitor, beneficiar de pensie de urmas NU are voie sa realizeze venituri lunare din activitati profesionale mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut.
Acte pensie de urmas
Documentele necesare inscrierii la PENSIE DE URMAS, dupa caz:
• cerere pentru inscrierea la pensie de urmas (anexa nr. 8 la norme);
• actele de stare civila ale urmasilor si reprezentantului legal, dupa caz, original si copie;
• decizia medicala asupra capacitatii de munca (original), dupa caz;
• decizia de pensie/talonul de plata a pensiei, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• adeverinta de studii (elev sau student), in cazul urmasilor copii in varsta de peste 16 ani, in original;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post inginer proiectant in instalatiiIntrebare: Va rog sa mi transmiteti fisa postului pentru functia Proiectant inginer instalatii 214207. Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cod COR ocupatie in domeniul achizitiilorIntrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<