Cum trebuie sa declarati aceste venituri, ce impozite aveti de platit, ce sanctiuni riscati? Ce trebuie sa stie contabilii cand au parteneri de afaceri persoane fizice?
Special pentru situatiile de mai sus am pregatit un
Ghid complet privind taxarea veniturilor nesalariale obtinute de persoanele fizice,
detalii AICI >>>
Practic, am identificat 20 de situatii in care dvs., ca persoana fizica, puteti obtine venituri, altele decat cele din salariu, si va prezentam in detaliu obligatiile pe care le aveti fata de ANAF pentru fiecare dintre aceste venituri: cum trebuie ele declarate, cum se calculeaza impozitul si contributiile datorate, ce riscuri fiscale apar, cum se sanctioneaza neregulile.
Gasiti toate aceste informatii in ghidul nostru de ultima ora Taxarea veniturilor persoanelor fizice care va arata exact ce aveti de facut in cazul in care beneficiati de venituri din:
1. Chirii
2. Arenda
3. Drepturi de autor
4. Investitii financiare (bursa)
5. Criptomonede
6. Salarii/Pensii din strainatate
7. Sponsorizari
8. Vanzari de bunuri din patrimoniul personal
9. Premii
10. Dobanzi
11. Tranzactii cu valuta
12. Activitatea de agent de asigurari
13. Meditatii
Aflati cum sa evitati necazurile cu ANAF privind veniturile pe care le obtineti din inchirierea unui apartament, darea unui teren in arenda, investitiile in actiuni la bursa sau in criptomonede etc.
Parcurgeti ghidul nostru chiar acum, detalii AICI >>>
Ce riscati daca nu declarati Fiscului aceste venituri?
In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscala.
Insa amenda nu e singura potentiala problema: mai intervin si dobanzile si penalitatile pentru declararea cu intarziere a unui venit, precum si – foarte grav! – reincadrarea de catre Fisc a activitatii desfasurate pe ani de zile, ceea ce atrage taxarea retroactiva suplimentara cu impozit, CAS, CASS, TVA.
Veti gasi in ghidul pe care vi-l punem la dispozitie un suport solid si foarte util cu privire la incadrarea corecta a veniturilor realizate, evitand astfel consecinte extrem de neplacute.
Ce trebuie sa stiti daca obtineti venituri din…
Chirii
Conform art. 83 din Codul Fiscal veniturile din chirii sunt acele venituri provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, cum ar fi case, apartamente, terenuri, dar si echipamente, autoturisme si altele.
Persoanele fizice care obtin astfel de venituri se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate (CASS), daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil) depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.
Impozitul se stabileste prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmand ca la diferenta de 60% sa se aplice procentul de impozit de 10%.
Retineti, lucrarea este foarte utila si firmelor!
Companiile care colaboreaza ocazional sau nu cu persoane fizice vor gasi in acest ghid o sursa solida de informare, astfel incat:
a) sa isi fixeze reperele colaborarii pe aceasta zona;
b) sa justifice cu documente legale achizitiile de bunuri si servicii de la persoane fizice (neautorizate);
c) sa evite reincadrarea tranzactiilor cu persoane fizice, anularea unor deduceri sau desfiintarea unor contracte pe considerentul ca partenerul de afaceri este o persoana fizica.
Comandati chiar acum lucrarea pe stick
Taxarea veniturilor persoanelor fizice,
DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<