Ce pot face angajatorii in cazul unui refuz de modificare a fisei postului?
Conform legislatiei muncii, fisa postului este un element esential din contractul individual de munca, iar atributiile postului trebuie comunicate salariatului atat la angajare, cat si de fiecare data cand acestea se modifica. Cu alte cuvinte, fisa postului nu poate fi modificata fara acordul salariatului.
Prin urmare, in cazul in care angajatorul doreste sa modifice atributiile unui salariat, acesta trebuie sa initieze o discutie cu angajatul respectiv pentru a negocia modificarile propuse la fisa postului.
In cadrul acestei discutii, cele doua parti vor aborda motivele pentru care este necesara schimbarea fisei postului, vor analiza implicatiile noilor responsabilitati atribuite angajatului si vor stabili masuri de recompensare corespunzatoare. Odata cu noua fisa a postului, va trebui semnat si un act aditional la CIM.
Specialistii in legislatia muncii recomanda consemnarea discutiei dintre cele doua parti intr-un proces verbal. In document se va specifica faptul ca salariatului i s-a adus la cunostinta noua fisa a postului si i s-au prezentat motivele care stau la baza modificarilor. De asemenea, se noteaza si motivul refuzului semnarii fisei postului, in cazul in care acesta este comunicat de salariat. Se recomanda ca la discutie sa participe si alti martori, dintre care unul este bine sa fie reprezentantul salariatilor sau reprezentantul sindicatului din societate.
Daca noile atributii sunt stabilite in conditiile legii si ale Regulamentului intern, daca nu presupun modificarea functiei si nu afecteaza natura muncii prestate, salariatul nu are temei legal sa nu semneze actul aditional si noua fisa a postului. Totusi, daca refuza sa semneze chiar si in aceste conditii, refuzul fiind nejustificat, acest conflict poate avea ca rezultat demisia sau concedierea salariatului.
Procesul verbal si semnarea acestui document de catre martori este deosebit de important deoarece, in situatia in care salariatul contesta concedierea la instanta de judecata, angajatorul isi poate dovedi buna credinta si respectarea legii.
Reglementari cheie despre fisa de post

Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori

Evaluarea Nationala Matematica clasa a VIII-a - Probleme rezolvate tip Subiectul al III-lea

Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Fisa de post este un document obligatoriu in care se precizeaza sarcinile si responsabilitatile ce-i revin titularului postului, conditiile de lucru, standardele de performanta, modalitatea de recompensare, precum si caracteristicile personale necesare angajatului pentru indeplinirea cerintelor postului.
Conform prevederilor Codului Muncii, pentru modificarea fisei postului este necesara obtinerea consimtamantului salariatului. Pentru modificarea atributiilor postului este obligatorie incheierea unui act aditional.
Poti concedia un angajat daca refuza semnarea unei alte fise de post?
Un angajat poate fi concediat disciplinar doar dupa initierea cercetarii disciplinare pentru investigarea unor abateri disciplinare ale salariatului. Conform prevederilor Codului Muncii, abaterea disciplinara consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Prin urmare, angajatorul poate initia cercetarea disciplinara daca salariatul refuza sa-si indeplineasca atributiile de serviciu din fisa postului, nu strict pentru refuzul de a semna fisa postului. Totusi, daca refuzul nu este justificat, o optiune poate fi ca angajatorul sa desfiinteze postul detinut de salariat si sa infiinteze un nou post cu atributiile corespunzatoare (daca modificarile respective sunt atat de mari incat justifica necesitatea desfiintarii postului si infiintarea unui nou post).
De asemenea, daca se dovedeste ca salariatul refuza sarcinile de serviciu solicitate de seful ierarhic superior, angajatorul poate initia procedura disciplinara conform prevederilor legii si ale Regulamentului intern.
CONCEDIEREA trebuie sa fie perfect LEGALA!- Atentie la cele mai importante 92 de probleme si greseli!
Comanda ACUM lucrarea Concedierea perfect legala si evita erorile de procedura care pot anula masura concedierii!!!
Contestarea fisei postului si ce parghii au la indemana angajatii
In cazul in care angajatul considera ca anumite prevederi din fisa postului sunt inadecvate, acesta poate initia o discutie cu angajatorul, poate solicita clarificari si propune modificari concrete pentru o solutionare amiabila a acestei probleme.
In procesul de negociere, angajatul are dreptul de a solicita sprijinul reprezentantilor salariatilor sau al sindicatului, acolo unde acesta exista.
In cazul in care fisa postului contine prevederi care incalca legislatia muncii sau depasesc cadrul legal al activitatii pentru care angajatul a fost recrutat, acesta poate sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca. Inspectorii ITM pot efectua controale si pot dispune masuri corective / sanctiuni daca constata nereguli.
Conform art. 245 din Codul Muncii, salariatul poate sesiza angajatorul daca dispozitiile regulamentului intern incalca vreun drept al sau. Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate de salariat.