Semnarea fisei postului. Ce se intampla daca salariatul REFUZA sa o semneze? Poate fi sanctionat disciplinar?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Martie 2022
29 Martie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
semnare fisa de postrefuz semnare fisa de postfisa postului
Semnarea fisei postului. Ce se intampla daca salariatul REFUZA sa o semneze? Poate fi sanctionat disciplinar?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, la art. 17 din Legea nr.53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca salariatul trebuie sa fie informat cu privire la functia/ocupatia conform COR sau altor acte normative, precum si la fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.
 
"Unui salariat i se modifica felul muncii si semneaza actul aditional. In schimb refuza semnarea fisei de post corespunzatoare noii functii. In Regulamentul Intern la obligatiile salariatului este prevazut ca salariatul trebuie sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform fisei postului, si neindeplinirea sarcinilor de serviciu in mod repetat de 3 ori constituie abatere disciplinara. Aceasta persoana poate fi chemata la comisia de disciplina pentru ca nu a semnat fisa de post?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cazul prezentat de dumneavoastra, nu reiese ca salariatul nu isi indeplineste atributiile ci ca nu a semnat fisa postului. Astfel, daca acesta isi indeplineste atributiile, chiar daca nu a semnat fisa postului, apreciem ca nu este justificata cercetarea disciplinara pentru motive de neindeplinire a atributiilor.
 
Din cele prezentate nu rezulta motivul pentru care salariatul, desi a semnat actul aditional prin care se modifica functia, refuza semnarea fisei postului. Intr-un asemenea caz, apreciem ca angajatorul poate consemna intr-un proces verbal faptul ca salariatului i s-a adus la cunostinta noua fisa a postului, anexa la actul aditional la contractul individual de munca, dar acesta refuza semnarea fisei. Se pot mentiona si motivele salariatului daca acesta le-a comunicat. Procesul verbal se semneaza de persoana de la resurse umane care l-a intocmit si de doi martori; unul dintre acesti martori este recomandabil sa fie reprezentantul salariatilor sau a sindicatului din societate.
 
Procesul verbal trebuie intocmit cu ocazia prezentarii actului aditional la contractul de munca si a noii fise a postului, dar daca nu s-a facut la acel moment, apreciem ca salariatul poate fi convocat la compartimentul de resurse umane sau la conducerea societatii si, de fata cu martorii, sa i se prezinte din nou fisa postului, iar, daca refuza semnarea, sa se intocmeasca acest proces verbal pe care martorii sa il semneze. In acest mod angajatorul poate dovedi ca a adus la cunostinta salariatului atributiile din noua fisa a postului, dar acesta a refuzat sa semneze.
 
Daca salariatul, dupa toate aceste demersuri, refuza sa isi indeplineasca atributiile stabilite prin noua fisa a postului se poate declansa procedura disciplinara conform Regulamentului intern.
 
Mai facem precizarea ca in Codul muncii, la art 17 alin. (4), au fost introduse prevederi conform carora, pentru salariatii microintreprinderilor, nu este obligatorie comunicarea fisei postului, specificarea atributiilor postului putandu-se face verbal. Astfel daca societatea dumneavoastra se incadreaza in categoria microintreprinderilor, este suficient sa comunicati verbal salariatului atributiile din fisa postului (dar si in acest caz, apreciem oportun sa consemnati acest lucru intr-un document care sa fie pastrat la dosarul de personal al respectivului salariat).
 
Un raspuns valabil la 8.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]