La jumatatea saptamanii in curs, Guvernul a adoptat Hotararea de infiintare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, urmand sa fie puse in derulare nenumarate proiecte aflate momentan in asteptare.
"Ministerul Economiei va functiona de-acum ca un tot coerent si unitar pentru a-si atinge cele patru mari obiective. Nu va mai fi o contopire a trei ministere (Ministerul Economiei, Ministerul Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului si Ministerul Turismului). Avem oameni profesionisti si dedicati reformei, care vor debloca rapid toate dosarele. Pana acum am functionat impletit cu Ministerul Energiei. Doi ministri, un singur aparat de lucru. Acum ca avem Hotararea de Guvern pentru infiintarea ministerului si avem si bugetul aprobat, se vor debloca foarte multe lucruri, inclusiv platile pentru Masura 2 - capital de lucru, unul dintre cele mai importante ajutoare pentru mediul de afaceri, greu incercat de masurile de combatere a pandemiei", a declarat ministrul Economiei, Claudiu Nasui, potrivit Agerpres.
Potrivit aceleiasi surse, noul minister va avea la baza patru mari directii: debirocratizare, reforma companiilor de stat, scheme de ajutor de stat si promovarea economiei si a turismului.
De asemenea, noul buget, arata aceeasi sursa, este aproape dublu fata de anul trecut, creditele bugetare aprobate totalizand 6,6 miliarde de lei. Circa 92% din acest buget reprezinta ajutoare acordate sectorului privat, afectat de masurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID 19.
In ce priveste obiectivul de debirocratizare si, implicit, usurarea relatiei stat - mediu privat, de aceasta misiune se va ocupa secretarul de stat Valentina Saygo. Subiectele de care se ocupa in prezent sunt urmatoarele: simplificarea legislatiei pentru infiintarea de intreprinderi, analiza de risc la securitate fizica, obligatiile declarative fata de ORDA, relatia mediului de afaceri cu statul si cu bancile, legislatia privind spalarea banilor si obligatiile fata de ONPCSB, informeaza Agerpres.
De asemenea, secretarul de stat Simona Fatu se va ocupa de reforma companiilor din subordinea Ministerului Economiei. Una dintre prioritatile ministerului va fi aceasta reforma. Din cele 37 de companii cate are Ministerul Economiei, 28 au probleme mari (faliment, insolventa, pierderi si datorii semnificative).
Secretarul de stat Daniela Nicolescu va avea in coordonare activitatile legate de industria de aparare si aspectele ce tin de administrarea resurselor minerale neenergetice.
Secretarul de stat Paul Ene se va ocupa de instrumentele financiare pentru sustinerea mediului privat prin fonduri europene. Totodata, transmite sursa amintita, va avea pe lista de sarcini si sustinerea turismului prin imputernicirea mediului privat si local. Totodata, va reforma si modul in care se face promovarea economiei in ansamblul ei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<