Anul sau concediul sabatic in Romania. Este sau NU reglementat?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Decembrie 2024
06 Decembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
An concediu sabatic Romaniaanul sabatic in romania
Anul sau concediul sabatic in Romania. Este sau NU reglementat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asa dupa cum banuiesti, anul sau concediul sabatic nu este reglementat in Romania, in momentul de fata. Desi in Occident exista legislatie in acest sens, angajatilor fiindu-le mult mai simplu sa aiba parte de un an sabatic, nu la fel stau lucrurile si pe teritoriul tarii noastre.

Concret, doar profesorii pot sa beneficieze de ceea ce numim concediul sabatic, dar si acestia vor avea parte de aceasta facilitate doar in anumite circumstante, asa cum prevede legea nr. 198/2023.

Dar, pentru a intelege mai bine cine isi poate lua liber timp de un an de zile si in ce circumstante se pot bucura salariatii din mediul privat de un an sabatic, aflam din cele ce urmeaza.

Ce este anul sau concediul sabatic


Vorbim, cum probabil ai intuit deja, despre un an in care nu vei munci deloc, aceasta fiind definitia concediului sabatic. Desigur ca salariatii ar dori sa aiba parte de un an sabatic, dar pastrand anumite drepturi care rezulta din contractul individual de munca. 

In mod cert, angajatorii nu sunt obligati sa acorde un an sabatic nimanui, in special ca aceasta actiune presupune sa nu aiba un salariat timp de un an de zile. Ceea ce poate ridica multe probleme, fie ca vorbim despre mediul privat sau cel public.

Este concediul sabatic reglementat in Romania?

Desi nu este reglementat de Codul Muncii, exista o prevedere in legea educatiei, care le permite profesorilor sa aiba parte de un an sabatic, acestia fiind singurii privilegiati de lege, pana acum.

Concret si pentru a nu exista loc de interpretare, va redam continutul art. 184 din legea nr. 198/2023:

"(9) Personalul didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an scolar, o data la 10 ani consecutivi, cu aprobarea unitatii de invatamant, cu rezervarea postului pe perioada respectiva."

De asemenea, postul va fi protejat de lege si in cazul personalului didactic titular detasat in strainatate pentru predare, cercetare, activitate artistica sau sportiva, pe baza de contract, ca urmare a unor acorduri, conventii guvernamentale, interuniversitare sau interinstitutionale.

De aceste prevederi beneficiaza si personalul didactic titular cu contract pe perioada nedeterminata care indeplineste serviciul militar la declararea mobilizarii totale sau partiale, a starii de razboi, respectiv la instituirea starii de asediu sau de urgenta.


Mentionam ca aceste categorii de salariati nu doar ca pot avea parte de un an sabatic, dar acesta va constitui, potrivit legii enuntate, vechime in munca.

In ce conditii poate fi acordat concediul sabatic in mediul privat

Pana acum am inteles doar ca anumite categorii din personalul bugetar pot avea parte de un an sabatic, in conditiile atent stabilite de lege.

Dar ce posibilitati au cei din mediul privat? Cum pot acestia sa beneficieze de anul sabatic?


Evident ca, asa cum probabil va asteptati, una dintre manierele de a beneficia de un an sabatic este apelarea la concediul fara plata.

Dar, atentie! Angajatorul NU este obligat sa accepte o astfel de solicitare a salariatului. In special atunci cand discutam despre un an intreg de concediu.
Concret, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 153 din Codul muncii – Legea 53/2003).


Prin urmare, puteti beneficia de concediu fara plata pe durata si in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, daca exista, sau prin regulamentul intern. 


Conditiile in care ati putea lipsi de la locul de munca pentru un an de zile le puteti stabili cu angajatorul dvs., desigur, numai daca aproba.
Concediu fara plata poate fi acordat in baza art. 54 din Codul muncii la solicitarea salariatului pentru rezolvarea unor interese personale.  Nu exista un alt temei legal de suspendare prin acordul partilor.


 In Revisal se declara suspendarea contractului individual de munca in baza art. 54 din Codul muncii cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii.


In anul sabatic salariatul va putea avea prime sau beneficii de natura salariala?


Conform art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. 


Aceasta inseamna ca salariatul nu poate sa primeasca salariu pentru munca pe durata suspendarii contractului individual de munca.
Totusi, la alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
In consecinta, in perioada suspendarii contractului individual de munca, pot continua sa existe drepturi ale salariatilor daca acestea au fost prevazute in conditiile de mai sus.


 GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

 


Astfel, angajatorul si salariatul pot negocia acordarea unei prime pe durata concediului fara plata, situatie in care se va incheia un act aditional la contractul individual de munca in care se va prevedea ca salariatul beneficiaza de prima pe durata suspendarii in baza art. 54 din Codul muncii.


Anul sabatic poate constitui vechime in munca?


Perioada concediului fara plata nu va reprezenta vechime in munca indiferent daca se acorda o prima sau nu intrucat  art. 16  alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.


In ce alte conditii mai poate beneficia salariatul de concediu fara plata?


Chiar daca nu vorbim despre un intreg an sabatic, salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

La Art. 155 din Codul Muncii se prevede ca:


(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

In momentul de fata, acestea sunt singurele variante prin care un salariat roman, care lucreaza in mediul privat, poate avea sansa de a beneficia de un asa-zis an sau concediu sabatic.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]