Un sondaj BNR arata care sunt cele mai frecvente probleme pe care firmele din Romania le intampina. Aspectele dificile acopera intreaga zona de business si se refera la:
- lipsa cererii,
- costurile cu forta de munca,
- disponibilitatea fortei de munca calificate,
- costurile de productie (materie prima, utilitati, chirii etc.),
- concurenta, infrastructura de transport, nivelul scazut al investitiilor publice (altele decat in infrastructura de transport) care sa ajute compania,
- disciplina la plata in economie (perioada de timp dupa care partenerii isi achita facturile, folosirea de instrumente de plata fara acoperire, incasarea creantelor de la stat etc.),
- accesul la finantare, procesul de insolventa (propriu sau al partenerilor comerciali),
- durata procesului de insolventa,
- birocratia,
- gradul scazut de recuperare
Sondajul efectuat vizeaza accesul la finantare al companiilor nefinanciare din si include opiniile antreprenorilor cu privire la cele mai presante probleme in desfasurarea activitatii, cat si perceptia privind costul finantarii (dobanda) si perceptia asupra implicatiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei nationale.
In general, domeniul de activitate pentru cele mai multe firme a cunoscut obstacole si rezultate negative in pandemie, fiind afectate in diferite procente toate aspectele amintite mai sus.
Conform acestui sondaj, cele mai afectate sunt IMM-urile (lipsa cererii), dar exista si probleme in cadrul companiilor de mari dimensiuni in ce priveste disponibilitatea fortei de munca.
Exista si un raport invers in ce priveste contractarea imprumuturilor de catre firmele mari si de catre IMM-uri, astfel ca, potrivit sondajului, companiile mari obtin dobanzi reduse la impruturi fata de IMM-uri.
In ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca calificate, aceasta problema a fost mai stringenta in domenii precum constructii, comertul online, serviciile de curierat, activitatile care pot fi efectuate de la distanta prin intermediul tehnologiei IT&C sau in sectorul sanitar si in activitatile esentiale (productie si comert de bunuri alimentare, farmaceutice), se arata in sondajul care poate fi consultat integral
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa de post inginer proiectant in instalatiiIntrebare: Va rog sa mi transmiteti fisa postului pentru functia Proiectant inginer instalatii 214207. Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cod COR ocupatie in domeniul achizitiilorIntrebare: Se doreste sa se angajeze cineva in domeniul licitatiilor. Exista un cod COR in domeniul acesta care nu prevede studii universitare finalizate, adica diploma de licenta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<