Boc: Tribunalele invoca gresit o prevedere CEDO in cazul reducerii cu 25% a salariilor

15 Noiembrie 2010
15 Noiembrie 2010
drepturi salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deciziile de ilegalitate a reducerii salariilor, formulate de Tribunalele din Valcea si Calarasi, nu au niciun fundament sau substanta juridica pentru a castiga la instantele superioare din perspectiva dreptului comunitar, deoarece tribunalul invoca gresit o prevedere CEDO, afirma premierul Emil Boc.

Intrebat, luni seara, intr-o emisiune a TVR, cum va rezolva problema celor care castiga in justitie in cazul reducerii cu 25% a salariilor, seful Guvernului a sustinut ca acestea sunt cazuri "cu totul si cu totul izolate" si la nivelul primei instante.

"Am vazut ca este o situatie la Valcea si alta la Calarasi care, dupa analiza pe care am vazut-o dimineata, nu au niciun fundament sau substanta juridica pentru a castiga la instantele superioare din perspectiva dreptului comunitar pe care-l invoca. Altfel spus, in mod gresit este invocat de care instanta respectiva o prevedere din Conventia Europeana (a Drepturilor Omului-n.r.), care nu este aplicabila in cazul respectiv. Eu am incredere in justitia romana ca, in instantele superioare, aceste decizii vor fi desfiintate", a spus Boc.

Magistratii Tribunalului Valcea au decis ca reducerea salariilor cu 25% in cazul a sase functionari de la Primaria Voineasa si a doi judecatori care au contestat in instanta decizia de diminuare a salariilor este ilegala, astfel ca cele opt persoane ar urma sa isi primeasca banii inapoi.

Judecatorii Tribunalului Valcea isi motiveaza decizia prin faptul ca diminuarea reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate conform Conventiei Drepturilor Omului.

Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Valcea a precizat ca deciziile instantei sunt definitive si executorii, dar pot fi atacate cu recurs.

Şi Tribunalul Calarasi a decis ca retinerea a 25% din indemnizatia de concediu in cazul profesorilor este ilegala, astfel ca autoritatile locale sunt obligate sa restituie sumele aferente.

Vineri, premierul Emil Boc a declarat ca decizia Tribunalului Valcea conform careia reducerea salariilor cu 25% este ilegala va fi atacata la instantele superioare, dar nu poate opri aplicarea legii in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis deja ca actul normativ este constitutional.

Solicitat de jurnalisti sa comenteze motivarea Tribunalului, potrivit caruia diminuarea salariala reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate conform Conventiei Drepturilor Omului, premierul a raspuns : "Dar cand patronii dumneavoastra au fost obligati sa va taie salariile au incalcat drepturile omului ?".

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]