O noua propunere legislativa: mai multe zile lucratoare libere pentru parinti

proiect de legezile libere lucratoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Senatul Romaniei a publicat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
 
Legea nr. 91/2014 prevede doar o singura zi lucratoare, de care poate sa beneficieze doar un parinte, pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia. 
 
Aceasta singura zi nu este suficienta pentru ca un parinte sa verifice starea de sanatate a copilului, astfel ca a fost propusa o modificare si completare a acestei legi: fiecare parinte primeste maximum 5 zile lucratoare pe fiecare copil intr-un an calendaristic, pentru verificarea sanatatii copiilor, tinand cont de starea de sanatate a copiilor.
 
Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel pujin 2 zile lucratoare inainte de vizita la medic.
 
Sunt considerati copii minorii aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor firesti, adoptivi sau a reprezentantilor legali cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani. 
 
Modificarea legii permite parintilor sa se ingrijeasca serios de starea de sanatate a micutilor lor si vine cu atat mai mult in sprijinul familiilor mai numeroase: “starea de sanatate a acestora poate fi instabila, nu se poate prevede daca un copil sau toti copiii familiei se vor imbolnavi de 3 ori sau de 10 ori intr-un an, imbolnavirea lor este imprevizibila. Din aceste motive este necesara completarea legii prin acordarea mai multor zilele libere parintilor, creand astfel o siguranta familiilor privind asigurare asistentei la medic.” se numara printre motivele initiatorilor modificarii legii.
 
De asemenea, mentionam ca printre beneficiarii acestei noi propuneri legislative se numara si parintii adoptivi: “Printre parintii firesti si reprezentantii legali ai copilului, actuala propunere legislativa se numara si parintii adoptivi. Prin aceasta reglementare se creeaza dreptul si parintilor care au adoptat unul sau mai multi copii sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii ca si reprezentatii legali sau parinfii firesti ai copilului. Este necesara introducerea categoriei de parinti adoptivi pentru inlaturarea unei situatii discriminatorii, cum este prevazuta si la art. 16 din Constitutia Romaniei: *’Egalitatea in drepturi Articolul 16 (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. ” 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect de legezile libere lucratoare

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua propunere legislativa: mai multe zile lucratoare libere pentru parinti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]