Senatul Romaniei a publicat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Legea nr. 91/2014 prevede doar o singura zi lucratoare, de care poate sa beneficieze doar un parinte, pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.
Aceasta singura zi nu este suficienta pentru ca un parinte sa verifice starea de sanatate a copilului, astfel ca a fost propusa o modificare si completare a acestei legi: fiecare parinte primeste maximum 5 zile lucratoare pe fiecare copil intr-un an calendaristic, pentru verificarea sanatatii copiilor, tinand cont de starea de sanatate a copiilor.
Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel pujin 2 zile lucratoare inainte de vizita la medic.
Sunt considerati copii minorii aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor firesti, adoptivi sau a reprezentantilor legali cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani.
Modificarea legii permite parintilor sa se ingrijeasca serios de starea de sanatate a micutilor lor si vine cu atat mai mult in sprijinul familiilor mai numeroase: “starea de sanatate a acestora poate fi instabila, nu se poate prevede daca un copil sau toti copiii familiei se vor imbolnavi de 3 ori sau de 10 ori intr-un an, imbolnavirea lor este imprevizibila. Din aceste motive este necesara completarea legii prin acordarea mai multor zilele libere parintilor, creand astfel o siguranta familiilor privind asigurare asistentei la medic.” se numara printre motivele initiatorilor modificarii legii.
De asemenea, mentionam ca printre beneficiarii acestei noi propuneri legislative se numara si parintii adoptivi: “Printre parintii firesti si reprezentantii legali ai copilului, actuala propunere legislativa se numara si parintii adoptivi. Prin aceasta reglementare se creeaza dreptul si parintilor care au adoptat unul sau mai multi copii sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii ca si reprezentatii legali sau parinfii firesti ai copilului. Este necesara introducerea categoriei de parinti adoptivi pentru inlaturarea unei situatii discriminatorii, cum este prevazuta si la art. 16 din Constitutia Romaniei: *’Egalitatea in drepturi Articolul 16 (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. ”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<