Senatul Romaniei a publicat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 91 din 1 iulie 2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Legea nr. 91/2014 prevede doar o singura zi lucratoare, de care poate sa beneficieze doar un parinte, pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.
Aceasta singura zi nu este suficienta pentru ca un parinte sa verifice starea de sanatate a copilului, astfel ca a fost propusa o modificare si completare a acestei legi: fiecare parinte primeste maximum 5 zile lucratoare pe fiecare copil intr-un an calendaristic, pentru verificarea sanatatii copiilor, tinand cont de starea de sanatate a copiilor.
Cererea parintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel pujin 2 zile lucratoare inainte de vizita la medic.
Sunt considerati copii minorii aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor firesti, adoptivi sau a reprezentantilor legali cei cu varste cuprinse intre 0-18 ani.
Modificarea legii permite parintilor sa se ingrijeasca serios de starea de sanatate a micutilor lor si vine cu atat mai mult in sprijinul familiilor mai numeroase: “starea de sanatate a acestora poate fi instabila, nu se poate prevede daca un copil sau toti copiii familiei se vor imbolnavi de 3 ori sau de 10 ori intr-un an, imbolnavirea lor este imprevizibila. Din aceste motive este necesara completarea legii prin acordarea mai multor zilele libere parintilor, creand astfel o siguranta familiilor privind asigurare asistentei la medic.” se numara printre motivele initiatorilor modificarii legii.
De asemenea, mentionam ca printre beneficiarii acestei noi propuneri legislative se numara si parintii adoptivi: “Printre parintii firesti si reprezentantii legali ai copilului, actuala propunere legislativa se numara si parintii adoptivi. Prin aceasta reglementare se creeaza dreptul si parintilor care au adoptat unul sau mai multi copii sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii ca si reprezentatii legali sau parinfii firesti ai copilului. Este necesara introducerea categoriei de parinti adoptivi pentru inlaturarea unei situatii discriminatorii, cum este prevazuta si la art. 16 din Constitutia Romaniei: *’Egalitatea in drepturi Articolul 16 (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. ”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<