Curtea de Apel Suceava, Sectia Litigii de Munca si Asigurari Sociale, prin Decizia civila nr. 238 din 4 martie 2008, a constatat ca sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, care este obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare. In speta, unitatea parata nu numai ca nu s-a conformat acestei reguli, dar a refuzat nejustificat sa raspunda la interogatoriu.
Reclamantul E.N. a chemat in judecata B.E. SRL E., punct de lucru Vama din judetul S, prin administrator T.E., solicitand ca pe baza probelor administrate in proces, prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca in perioada 6 iunie 2005-20 februarie 2006, au existat raporturi de munca intre el si unitatea parata, iar ea sa fie obligata sa plateasca (vireze) contributiile si impozitele la bugetul de stat.
Tribunalul Botosani – Sectia Civila – prin sentinta nr. 840 din 5 septembrie 2007, a admis actiunea acestuia. Impotriva acestei sentinte a declarat recurs B.E. SRL E., criticand-o pentru necercetarea fondului deoarece nu a cuantificat sumele „pretins datorate”, precum si cele care ar trebui virate la bugetul de stat.
In cadrul recursului sunt examinate doar chestiuni de legalitate din cele expres si limitativ prevazute de art. 304 pct. 1-9 din textul de lege citat. Potrivit art. 287 din Codul Muncii, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, care este obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.In speta, unitatea parata nu numai ca nu s-a conformat acestei reguli, dar a refuzat nejustificat sa raspunda la interogatoriu. P., cu proba testimoniala si cu extrasul de pe statul de plata, reclamantul a facut dovada asertiunilor sale din actiune.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Vazand si prevederile art. 304 indice 1 C. proc. civ. Constatand nefondat recursul, in temeiul art. 312 din acelasi cod, el urmeaza sa fie respins.
(Sursa: www.costelgilca.ro)